Index Vakbarát Hírportál

Japán bocsánatkérést követel Oroszországtól, mert bekötött szemmel vallatták a diplomatájukat

2022. szeptember 28., szerda 06:01

Japán hivatalos bocsánatkérést követel Oroszországtól, miután a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei állítólag bekötött szemmel kihallgattak egy japán diplomatát, majd 48 órát adtak neki, hogy elhagyja az országot.

Hajashi Josimasza külügyminiszter elmondta, hogy Tatsunori Motoki vlagyivosztoki japán konzult hétfőn orosz ügynökök őrizetbe vették és állítólagos kémkedés miatt hallgatták ki − közölte a CNN.

A konzult úgy vitték el, hogy lefogták a kezeit, megfélemlítő módon kihallgatták, miközben a szemei végig be voltak kötözve

− mondta el a külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón. 

Tatsunorit őrizetbe vették, és az orosz hírügynökségek szerint az orosz külügyminisztérium nemkívánatos személynek nyilvánította.

Hajashi elítélte Tatsunori őrizetbe vételét a távol-keleti orosz városban, mondván, hogy az „rendkívül sajnálatos és elfogadhatatlan”, és „az orosz fél állításával szemben egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy illegális tevékenységet folytatott volna”.

Mori Takeo külügyminiszter-helyettes behívatta Mihail Galuzin orosz nagykövetet, és hivatalos tiltakozást nyújtott be, hivatalos bocsánatkérést követelve.

A japán kormány megfelelő intézkedéseket fog tenni

− közölte a külügyminiszter.

A Tokió és Moszkva közötti feszültségek egyre nőnek, amit az táplál, hogy Japán támogatta Ukrajnát az orosz inváziót követően. Japán és Oroszország között területi vita is van a Japántól északra fekvő szigetek miatt, amelyeket a szovjetek foglaltak el, miután Japán a második világháború végén megadta magát a szövetséges erőknek. 

A Szovjetunió és Japán között éppen emiatt nem jött létre a második világháborút lezáró békeszerződés, Oroszország és Japán között ezért hivatalosan ma sincs béke, csupán fegyverszünet. 

Egy japán diplomatát tetten értek, miközben pénzért cserébe titkos információkat kapott Oroszországnak egy másik ázsiai-csendes-óceáni térségbeli országgal való együttműködéséről

− áll az FSZB közleményében, amelyet az orosz hírügynökségek tettek közzé.

Matsuno Hirokazu, miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Tatsunori már nincs őrizetben, és saját biztonsága érdekében szerdán elhagyja Oroszországot.

Rovatok