Index Vakbarát Hírportál

Giubilei: Orbán Viktor politikája példa lehet az új olasz kormánynak

2022. szeptember 28., szerda 07:25

Francesco Giubilei olasz aktivista-író szerint Orbán Viktor családpolitikája és a születési számok pozitív irányú változása jó példa lehet Giorgia Meloni pártjának.

Francesco Giubilei olasz konzervatív aktivista-író szerint a hétvégi olasz választások végeredménye nemcsak Olaszországnak, de az Európai Unió számára is fontos lesz. Olaszország gazdaságát és lakosságát tekintve a harmadik helyen áll az EU-ban, most pedig tíz év után újra konzervatív vezetése lesz az országnak. Giubilei a Mandinernek azt mondta, ez egy nagy lehetőség, hogy konzervatív irányú változások történjenek, a bevándorlás, a családpolitika, a születési számok javítása, valamint a gazdaság terén.

A lapnak beszélt arról is, hogy a konzervatív irányítású politikának fontos szerep juthat a bevándorlások kezelésénél.

Ez egy nehéz pillanat az európai gazdaság szempontjából, az infláció és az energiaválság miatt. Olaszországnak beleszólása lehet az EU-s politikába, például az úgynevezett »Green Deallel« szemben, mely nem vesz figyelembe fontos gazdasági és társadalmi szempontokat 

– mondta el Francesco Giubilei, aki szerint olyan politikára van szükség, amely szem előtt tartja az olaszok nemzeti érdekeit.

Az aktivista szerint Von der Leyen  fenyegetése  szégyenletes volt, mert beavatkozott az olasz politikába, ezáltal a választásokba. Amint mondta, Olaszország az Európai Unió alapító tagja, és a harmadik legnagyobb országa, így fontos stratégiai szerepe van, ugyanis az észak-afrikai migráció nagyrészt Olaszországon át zajlik, és a jövőben még több gáz érkezhet az olaszokon keresztül az EU-ba. Hozzátette, hogy ez a kormány nem valószínű, hogy kiléptetné Olaszországot az EU-ból, vagy kivezetné az eurót.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor politikája példa lehet-e Olaszország számára, azt mondta, hogy vannak ugyan különbségek a két ország között, de bizonyos politikák például szolgálhatnak, kiemelve a magyar miniszterelnök családpolitikáját és a születési számok megnövekedését.

Orbán remek konzervatív think tankeket hozott létre Magyarországon, ez is jó modell lehet

– mondta el a lap kérdésére Giubilei.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok