Index Vakbarát Hírportál

Turistaútvonalat adnak át Erdélyben, medvékkel szemben figyelmeztettek

2022. szeptember 28., szerda 18:21

Október 8-án nyitják meg hivatalosan az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat – közölte az útvonalat kiépítő Tasuleasa Social Egyesület.

Az útvonal kiépítésével az egyesület a faluturizmust kívánja fejleszteni. A Tasuleasa Social Egyesület közölte, „hozzáférést kíván biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket”.

A megnyitóünnepséget a gyulafehérvári várban tartják, amelyre az útvonal által érintett régiók képviselőit és a külföldi gyalogos turistaútvonalak képviselőit hívják meg.

Az utak embereinek és az útkeresőknek a találkozása lesz sok jóérzéssel megszervezve, a végén pedig jó zenével

– mondta Alin Useriu, a Via Transilvanica túraútvonal kiépítésének a kezdeményezője.

Az 1400 kilométeres túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg.

Tulipánok mutatják az utat

Székely Anna, a Tasuleasa Social Egyesület ügyvezetője elmondta, a kilométerkövek mindegyikét egyedi módon faragták ki amatőr vagy híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokra is igyekeztek tekintettel lenni – írja az MTI. Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült.

Mindenkinek, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, azt ajánlja, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt, amelyet ő maga írt, bejárván a Via Transilvanica teljes útvonalát. Hozzátette: az útikalauz magyar változatának az utolsó két fejezete a következő napokban kerül fel az internetre. Jelenleg a román, az angol és a német változat érhető el teljes terjedelemben.

A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket

– részletezte Székely Anna egyesületi ügyvezető.

Rovatok