Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló videót tett közzé Vujity Tvrtko: Erősek vagyunk, de Isten kezében vagyunk!

2022. szeptember 29., csütörtök 18:45

A hatóságok közlése szerint halálos áldozatai is lehetnek Floridában a térségben tomboló Ian hurrikánnak, de pontos számokról egyelőre nem nyilatkoztak. Jelenleg a helyszínen tartózkodik Vujity Tvrtko is, aki további részleteket osztott meg a viharról.

Katasztrofális erővel csapott le a Floridai-öböl partjára szerdán a hurrikán, amely az elmúlt évek egyik legerősebb vihara az Egyesült Államokban. A hurrikán okozta árvíz autókat mosott el, és egyes településeken a víz a háztetőket is majdnem elérte.

Lee megye sheriffje a Fox amerikai hírcsatornán csütörtök reggel úgy fogalmazott, hogy nem akar becslésekbe bocsátkozni, de akár százak is lehetnek a romok alatt. Joe Biden elnök súlyos katasztrófahelyzetnek nyilvánította a hurrikán pusztítását.

Ron DeSantis, floridai kormányzója helyi idő szerint csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a mentőegységek, amint lehetett, megkezdték a munkát és a károk felmérését. A mentesítésben részt vesznek a parti őrség és nemzeti gárda egységei is.

Vujity Tvrtko a helyszínről tudósított

Vujity Tvrtko műsorvezető-riporter az ATV Csoport amerikai tudósítójaként épp kint tartózkodik Floridában és a Facebookon folyamatosan közvetített hogyléte felől, illetve a vihar okozta pusztításokról.

Tvrtko a leszakadt ágakat és a kitört közlekedési táblákat is elkezdte összegyűjteni a szomszédjaival, de mint írja, fedezékbe kellett menniük, ugyanis a hurrikán magja lassan eléri a térséget. Az utcájukból uszoda lett, áram hol van, hol nincs. 

Reménykedünk a legjobban és felkészülünk a legrosszabbra. A hátunk mögött kiöntött tó pár méterre van a házunktól. Erősek vagyunk, de Isten kezében vagyunk! Ha tudok, hamarosan jelentkezem videóval is. Isten óvjon minden floridait

– írta közösségi oldalán.

A tévés egy videót is megosztott a tomboló viharról.

Összeomlott egy híd

Két megyében gyakorlatilag megszűnt az áramszolgáltatás. Charlotte és Lee megyében teljesen újjá kell építeni az elektromos hálózatot. A kommunikációs hálózat működőképességének fenntartása érdekében mobil adótornyokat telepítettek.

A vihar miatt egy híd részlegesen összeomlott, elvágva Sanibel és Captiva szigeteket a szárazföldtől. Az Ian az év első súlyos, szárazföldet is elért trópusi vihara az Egyesült Államokban, és az eddigi értékelések szerint minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánja Floridában.

Mint megírtuk, a vihar majdnem elragadta Jim Cantore tévés meteorológust is, aki arról ismert, hogy már számos hurrikánról közvetített a helyszínről. Az esetről felvétel is készült, amelyet ebben a cikkünkben tettünk közzé.

Rovatok