Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 250 kilométer per órás széllel csapott le a hurrikán Floridára

2022. szeptember 29., csütörtök 07:36

Katasztrofális erővel csapott le a floridai öböl partjára szerdán a hurrikán, amely az elmúlt évek egyik legerősebb vihara az Egyesült Államokban. A hurrikán okozta árvíz autókat mosott el, és egyes településeken a víz a háztetőket is majdnem elérte.

Özönvízszerű esőzéssel és csaknem 250 kilométer per órás széllel csapott le szerdán Florida partjaira a négyes erősségű Ian hurrikán. A vihar több mint egymillió otthont és üzletet hagyott áram nélkül – írja az NBC News.

Ron DeSantis, Florida kormányzója szerint még messze van a vihar vége.

Ez egy nagy vihar, és azt hiszem, mindannyian tudjuk, hogy nagyon komoly hatásai lesznek. Hosszú utat kell még megtennünk, mielőtt a vihar kilép ebből az állapotból

– fogalmazott a kormányzó.

Charlotte megyében éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok a vihar partot érését követően. A tájékoztatás szerint az elsősegélynyújtókon kívül senki nem tartózkodhat az utcákon. 

A lap beszámolója szerint a leginkább sújtott Lee, Charlotte és Sarasota megyékben több mint 600 ezer ember maradt áram nélkül, míg az egész államban több mint 1,5 millióan érintettek az áramkimaradásokban. A hatóságok jelentése szerint csaknem 2 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül egy órával napnyugta előtt.

Mike Mcnees, A Marco Island városvezetője szerint az utcákon áll a víz, és „ezen a ponton megkülönböztethetetlenek a csatornáktól”.

Az előrejelzések szerint akár 76 centiméternyi eső is hullhat Florida középső és északkeleti részén. Az államban több mint 2 millió ember evakuálását rendelték el. 

Mint megírtuk, mielőtt a vihar Floridába ért volna, Kubában okozott hatalmas pusztítást, ahol a teljes áramszolgáltatás leállt. 

(Borítókép: Hurrikán Floridában 2022. szeptember 28-án. Fotó: Sean Rayford/AFP)

Rovatok