Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság megemeli az emberijog-védők támogatását

2022. szeptember 29., csütörtök 15:38

Az Európai Bizottság harmincmillió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) többletfinanszírozást biztosít az uniós emberijogvédő-mechanizmus új, 2022 és 2027 közötti szakaszának finanszírozásához – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság azzal indokolta a többlettámogatás folyósítását, hogy az emberi jogokat és védelmezőiket világszerte egyre nagyobb veszély fenyegeti. Közölték: az uniós emberijogvédő-mechanizmus az 1,5 milliárd eurós költségvetésű Globális Európa nevű, emberi jogokat és a demokráciát védelmező program részeként támogatja a jogvédőket az egész világon. A mechanizmust 12 civil emberi jogi szervezet kezeli. Az emberijog-védőket egyre nagyobb veszély fenyegeti az alapvető jogokat és szabadságokat sértő, elnyomó intézkedések sokasodása miatt.

A bátor emberijog-védők, akik sokszor igen veszélyes és nehéz helyzetekben védelmezik az egyetemes jogokat, bizton számíthatnak az Európai Unió támogatására

– idézte a közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős biztost. Az uniós bizottság közölte: a csütörtökön bejelentett finanszírozás révén a program azonnali, közép- és hosszú távon is hatékony, stratégiai és rugalmas támogatást tud majd nyújtani a nagyobb veszélyben lévő jogvédők számára. Kiemelték: a finanszírozás hozzá fog járulni az emberijog-védők fizikai és digitális védelméhez, jogi és orvosi költségeihez, a bírósági eljárások és a büntetés-végrehajtás nyomon követéséhez – írja az MTI.

Emellett segíti az érdekérvényesítést és tájékoztatást is. Kockázatmegelőzési és biztonsági képzést biztosít, és támogatja a korlátozások, a szankciók, a rágalmazás vagy a jogvédők munkájának kriminalizálását célzó jogszabályok elleni stratégia kialakítását. Végezetül biztosítja, hogy nagyobb figyelem jusson a nők, a fiatalok és az LMBTI-közösségekhez tartozók jogainak érvényesítésére, valamint a környezetvédelmi jogokkal foglalkozó jogvédők védelmére – tették hozzá.

Rovatok