Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg hallgató dönt úgy, hogy nem kér a magyar felsőoktatásból

2022. szeptember 29., csütörtök 21:41

Számtalan külföldi egyetemen nőtt meg a magyar diákok száma, Hollandiában egy év alatt 34 százalékkal több magyar diák tanul, Németországban kilenc százalékkal tanulnak többen, Ausztriában pedig közel nyolc százalékkal vannak többen a magyar nebulók.

Jelenleg 16 ezer magyar állampolgár tölti a diákéveit valamilyen külföldi felsőoktatási intézményben, a legtöbben valahol Nyugat-Európában. A 2021-es és 2022-es tanévben 2016-hoz képest 20 százalékkal emelkedett a külföldön tanuló magyar diákok száma – mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője. Évente 4-5 százalékkal emelkedik ez az arány. 

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon stagnál a hazai felsőoktatásban tanuló diákok száma: ez a szám már évek óta 280 ezer fő körül alakul. Az összesített számok mögé nézve azonban kiderül, hogy a nappali tagozaton tanuló magyar diákok száma mindössze 1,9 százalékkal nőtt, alacsonyabb mértékben, mint a külföldi továbbtanulást választók aránya, ahol egy év alatt 7,2 százalékos emelkedést tapasztalnak – mondta Lévai Balázs. 

A diákok a külföldön tanulás legfőbb okai között a magasabb színvonalú képzést, a jobb karrierlehetőséget, a függetlenedési lehetőséget, a nyelvtudás megszerzését és a modernebb tanulási módszereket nevezték meg oknak. Éveken keresztül Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság volt a legnépszerűbb célország a diákok között, de a brexit miatt a szigetország elhagyni kényszerült a listavezető helyét – írja a Napi.hu

Lévai Balázs hangsúlyozta: három fontos dologra koncentrálnak azon diákok esetében, akik külföldön készülnek továbbtanulni, ez pedig a használható nyelvtudás, a pályaorientáció és a készségfejlesztés. Hollandia, Írország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Dánia és Németország voltak voltak a legnépszerűbb célpontok azok között, akik 2022-ben érettségiztek és az Engame Akadémia felkészítőire jártak. 

Jellemzően azok a diákok, akik valamelyik külföldi egyetemen szeretnének tanulni, valamelyik hazai egyetemre is beadják a jelentkezésüket – tette hozzá Lévai Balázs. 

Rovatok