Index Vakbarát Hírportál

Románia aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát

2022. szeptember 29., csütörtök 16:21 | aznap frissítve

Románia aktiválja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, hogy hozzájusson 150 majomhimlős páciens kezelésére elegendő gyógyszerhez – közölte csütörtökön a bukaresti kormány sajtóirodája.

Az erről szóló döntést az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hozta meg arra hivatkozva, hogy a Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 23-án a legmagasabb riasztási fokozatot elrendelve nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt.

Az Európai Bizottság (EB) pedig arról tájékoztatta a tagországokat, hogy beszerzett tízezer, majomhimlős beteg kezelésére elegendő, Tecovirimat nevű antivirális gyógyszert, ezeket pedig a polgári védelmi mechanizmuson keresztül lehet igényelni – írja az MTI.

Romániában június 13-án diagnosztizálták az első fertőzöttet, a bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban eddig negyven ember kapta el a betegséget. Szeptember közepén a tárca bejelentette, hogy Románia 5060 adag oltást kapott majomhimlő ellen az EB-től: ezeket a bukaresti, kolozsvári, jászvásári, temesvári és konstancai járványkórházaknak osztotta ki, hogy védettséget biztosítsanak a veszélyeztetetteknek.

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok