Index Vakbarát Hírportál

Egy brit légitársaságnál már a férfiak is viselhetnek női egyenruhát

2022. szeptember 29., csütörtök 16:38

A Virgin Atlantic brit légitársaság közölte, hogy az egyéniség megőrzése érdekében eltörli a nemek szerinti egyenruha-választékot, és a névmásjelvények is elérhetők lesznek.

A brit légitársaság szerdán jelentette be, hogy a légiutas-kísérők, a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet tagjai ezentúl eldönthetik, hogy férfi vagy női egyenruhában szeretnének-e dolgozni „nemtől, nemi identitástól vagy nemi kifejezésmódtól függetlenül”. A személyzet és az utasok számára az úgynevezett névmásjelvények is elérhetővé válnak, így mindenkit az általuk preferált nemük szerint fognak szólítani.

A Vivienne Westwood brit tervező által készített, vörös és bordó színű személyzeti egyenruhákat többé nem fogják férfi és női kategóriába sorolni – számolt be a Virgin Atlantic szóvivője szerdán a CNN-nek.

Juha Jarvinen, a Virgin Atlantic kereskedelmi igazgatója sajtóközleményben elmondta: a vállalat fontosnak tartja, hogy az embereket arra ösztönözze, „vállalják fel egyéniségüket, és legyenek önmaguk a munkahelyükön”.

A hosszú távú járatokat üzemeltető légitársaság megváltoztatta jegyértékesítési rendszerét is. Azok az utasok, akik nemsemleges jelöléssel ellátott útlevéllel rendelkeznek, foglaláskor az U vagy X nemi kódot, valamint a nemsemleges Mx. megnevezést is választhatják a Mr. és Mrs. helyett.

Az elmúlt időszakban a Virgin Atlantic többször is újított: a női alkalmazottak számára már nem kötelező a smink, viselhetnek lapos cipőt, továbbá az sem baj, ha a munkavállalók tetoválása kilátszódik az egyenruha alól.

(Borítókép: A Virgin Atlantic légitársaság stewardessei 2011. október 27-én. Fotó: Mike Kemp / contributor / Getty Images)

Rovatok