Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a gázvezetékek, egy áramszállító kábel is megsérülhetett az Északi Áramlatok elleni szabotázsban

2022. szeptember 30., péntek 06:40

Elképzelhető, hogy az Északi Áramlat gázvezetéket ért robbanások következtében a Svédországot és Lengyelországot összekötő Swepol magasfeszültségű vezeték is károkat szenvedett.

Mint megírtuk, az Északi Áramlat gázvezetéket a hét elején érte szabotázsakció. A helyszínen még mindig zajlanak a vizsgálatok, a javítások pedig akár több hétbe is beletelhetnek. 

Most az is kiderült, hogy egy másik vezetéket is érinthetett a szabotázsakció. A Swepol-áramvezeték az utóbbi időben – az Északi Áramlat 1-hez és 2-höz hasonlóan – használaton kívül volt, mivel a magasfeszültségű vezeték karbantartásra szorult. A svéd sajtó azonban arról számolt be csütörtökön, hogy a gázvezetékeket ért robbanások következtében

a Swepol is károkat szenvedhetett.

Az alábbi képen láthatóak az Északi Áramlaton történt robbanások helyszínei, valamint – piros színnel – az ezek közt futó Swepol-vezeték is.

Per Kvarnefalk, a Swepolt üzemeltető Svenska kraftnat képviselője azt nyilatkozta, hogy az áramvezeték mindössze fél kilométerre található az egyik robbanási helyszíntől. Hozzátette: a szakemberek még nem tudták megállapítani, hogy a Swepolt is érintette-e a detonáció, de a jövő hét elejéig végrehajtják a vizsgálatokat a helyszínen.

Ha a vezeték is károkat szenvedett, és javításra szorul, akkor az hosszú távon befolyásolhatja Lengyelország, illetve Európa energiaellátását is, ugyanis a vezetéken jelentős mennyiségű áram érkezik Svédországból.

(Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Rovatok