Index Vakbarát Hírportál

Szerbia ultimátumot kapott a szociáldemokrata EP-képviselőktől

2022. szeptember 30., péntek 06:54

Amennyiben Szerbia nem hangolja össze a szankciós politikáját az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciókkal, úgy az Európai Unió felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat – közölték az Európai Parlament második legnagyobb csoportját alkotó szociáldemokraták.

Ez egyben választ adott arra is, hogy mi a képviselői csoport véleménye arról a kérdésről, hogy Szerbia és Oroszország két külügyminisztere, Nikola Selakovic és Szergej Lavrov az ENSZ New York-i Közgyűlése alatt aláírta a két ország külügyminisztériumának a következő két évre szóló konzultációs tervét.

Hatalmas csalódás egy olyan országtól, amely az EU-hoz szeretne tartozni 

– írta a horvát szociáldemokrata képviselő, Tonino Picula. Az EU képviselői mellett az Egyesült Államok is megdöbbent azon, hogy Szerbia és Oroszország aláírta a konzultációs tervet – az Egyesült Államok magyarázatot vár Szerbiától azzal kapcsolatban, hogy mit írt alá New Yorkban Oroszországgal. Erről Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete beszélt – írja a Szabad Magyar Szó

Ebben a pillanatban senkinek nem lenne szabad aláírnia semmit Oroszországgal, nagyon kevesen írnak alá bármit is. Kivéve azokat, akik a háborúra mozgósítanak – közölte a nagykövet. Hozzátette, az elmúlt héten az Egyesült Államok és Szerbia között igazán gyümölcsöző tárgyalások folytak, de hét végén tudomásukra jutott a Moszkvával közös, nem nyilvános dokumentum aláírása. 

„Nehéz megértünk, de szeretnénk magyarázatot kapni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt” – mondta Christopher Hill. Nikola Selakovic, Szerbia külügyminisztere szerint ezt a technikai kérdést már 1996 óta alkalmazzák, a megállapodást pedig olyanok kritizálják, akik soha nem is látták azt – felelte újságírói kérdésre. Ez a terv jövőbeni lépéseket is tartalmaz a Koszovóval kapcsolatos ENSZ-konzultációkra vonatkozólag, emellett a kétoldalú kapcsolatokat is érinti, ám biztonságpolitikai kitételeket nem tartalmaz – tette hozzá a szerb külügyminiszter. 

Rovatok