Index Vakbarát Hírportál

Potyogtak a könnyek Putyin beszéde közben, az orosz elnök szeme is könnybe lábadt

2022. szeptember 30., péntek 16:44

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a dokumentumot, amely Oroszországhoz csatolja az orosz hadsereg által megszállt négy ukrán régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja). Miközben az államfő igen kemény hangot ütött meg a Nyugattal szemben, a közönség soraiban helyet foglaló Ramzan Kadirov csecsen vezető elsírta magát, de a felszólalás végén magát Putyint is elragadták az érzelmek.

A 45 éves Kadirov, aki 2007 óta vaskézzel irányítja Csecsenföldet, régi szövetségese Putyinnak, az ukrajnai orosz invázió egyik fő támogatójaként azt mondta barátjának, hogy „kész az életét is feláldozni” az ügyért. A Moszkva által elrendelt részleges katonai mozgósítás után pedig gyávának ás árulónak nevezte azokat, akik a hadsereg helyett a külföldre menekülést választották.

Nem véletlen tehát, hogy Kadirovot is meghívták Moszkvába, hogy szem- és fültanúja legyen a Nyugat által illegálisnak bélyegzett orosz annexiónak. Vlagyimir Putyin a beszédében sok témát érintett, majd megpendítette az érzelmi húrokat is:

Minden megpróbáltatás ellenére az emberek az évek során továbbadták az Oroszország iránti szeretetet gyermekeiknek és unokáiknak. Ezt az érzést, lelki kötődést senki sem tudja elpusztítani bennünk

– jelentette ki Putyin.

Ennél a pontnál tört el a mécses Kadirovnál, aki az égre tekintett, miközben potyogtak a könnyei.

Ramzan Kadyrov could hardly hold back his tears during Putin's speech.

“People passed on their spiritual connection to their children and grandchildren, despite all the trials, they carried love for Russia through the years, and no one can destroy this feeling in us,” pic.twitter.com/yozxqjl1Kp

— cooper (@coope125) September 30, 2022

Vlagyimir Putyin az ukrán területek Oroszországhoz történő csatolását rögzítő dokumentum aláírása után összeállt egy képre az oroszok által beiktatott ukrajnai területek vezetőivel – miközben szólt az orosz himnusz a hangszórókból –, kezet fogtak egymással, és karjukat a magasba lökték. Ezekben a pillanatokban az orosz elnök arcát közelről mutatta a kamera, és úgy tűnt, hogy alig tudja visszatartani a könnyeit a felcsorduló érzelmektől.

A Nyugat elítélte Moszkva törekvését

Az Európai Tanács, az Európai Unió 27 tagállamának vezetőiből álló testület egyhangúan elítélte Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja illegális orosz annektálását.

„Azzal, hogy Oroszország szándékosan aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és durván megsérti Ukrajna függetlenséghez, szuverenitáshoz és területi integritáshoz fűződő alapvető jogait, amelyek az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek, Oroszország veszélyezteti a globális biztonságot” – áll a tanács közleményében.

„Soha nem fogjuk elismerni ezt az illegális annexiót. Ezek a határozatok semmisek, és semmiféle joghatással nem járhatnak” – tette hozzá a tanács.

A tanácsi nyilatkozatban az is szerepel, hogy az uniós vezetők „megerősítik az Oroszország jogellenes intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseket”, hogy további nyomást helyezzenek Moszkvára.

(Borítókép: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok