Index Vakbarát Hírportál

Kivezényelt közönség előtt ünnepeltette az orosz hadsereget Putyin

2022. szeptember 30., péntek 19:12

Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette, hogy Oroszországnak négy új régiója van. A Kremlben előadott 40 perces szónoklatot követően az orosz államfő a moszkvai Vörös téren is tartott egy beszédet, ahol megpróbálta feltüzelni a hallgatóságot.

A délután tartott beszédében az orosz elnök nem kímélte a Nyugatot, Ramzan Kadirov csecsen vezető el is sírta magát, de a felszólalás végén magát Vlagyimir Putyint is elragadták az érzelmek.

Közben a moszkvai körgyűrűn már felkerültek a plakátok, rajta Vlagyimir Putyin arcával és a következő üzenettel:

Minden erőnkkel és eszközzel meg fogjuk védeni a földjeinket, és mindent megteszünk az emberek biztonsága érdekében. Ez népünk nagy felszabadító küldetése.

Billboards already up on the Moscow ring road: "We will defend our lands with all forces & means available & do everything to ensure people's safety. That's the great liberating mission of our people." pic.twitter.com/2mAjbYI7Oa

— Alec Luhn (@ASLuhn) September 30, 2022

Az orosz elnök később több ezer oroszhoz szólt, akik a Vörös téren gyűltek össze a színpad előtt, amelyen a következő felirat díszelgett: „Donyeck. Luhanszk. Zaporizzsja. Herszon. Oroszország!”

A mai nap az igazság és az igazságosság napja

– jelentette ki Vlagyimir Putyin, akit az elcsatolt régiók Moszkva által kinevezett vezetői vettek körbe. „Oroszország nemcsak otthonunk ajtaját nyitja meg a testvéreink előtt, hanem a szívét is” – fűzte hozzá.

Ezt a megjegyzést a tömeg éljenzéssel, zászlólengetéssel és hazafias skandálással fogadta, írja a Sky News.

Putyin ezután arra buzdította az egybegyűlteket, hogy minél hangosabban éltessék az orosz hadsereget, és háromig számolt, mielőtt „Hurrá!” skandálással köszöntötte a fronton lévő katonákat, Ezt követően azt mondta, hogy „erősebbé váltunk, mert együtt vagyunk!”

NOW - Crowd chants "Russia, Russia, Russia" in Moscow's Red Square as Putin makes an appearance.@disclosetv pic.twitter.com/YH1w6PnY9M

— Patrick* (@BetuwseBastard4) September 30, 2022

Putyin az ötperces beszédét a következő mondattal zárta: „A győzelem a miénk lesz!”

Bár egy megszólaló azt mondta egy rövid tévéinterjúban, hogy „büszkeség fűti őket”, felmerült a gyanú, hogy a tömegben sokan kénytelenek voltak csatlakozni az ünnepléshez.

„Azt mondták nekünk, hogy kötelező a megjelenés, és orosz zászlókat kell lengetnünk. Senki sem akar igazán ott lenni, de félünk az esetleges következményektől” – mondta egy névtelenséget kérő állami alkalmazott a The Moscow Timesnak.

„Senki sem beszél politikáról vagy Ukrajnáról. Úgy tűnik, hogy néhányan itt részegen éneklik a himnuszt és zászlókat lengetnek” – tette hozzá az újság forrása.

(Borítókép: Reuters Photographer / Reuters)

Rovatok