Index Vakbarát Hírportál

Pusztít a kolera a világban

2022. szeptember 30., péntek 21:20

Idén megnőtt a kolerás megbetegedések száma, különösen a szegényebb országokban és a háború sújtotta térségekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közlése szerint 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma is emelkedett.

A kolera fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával terjed, és súlyos hasmenéssel jár. Bár a fertőzöttek többségének enyhe tünetei vannak, vagy tünetmentesek, a betegség megfelelő kezelés nélkül akár órák alatt halálos kimenetelű lehet − közölte az MTI. 

Átlagos években kevesebb mint húsz országból jelentenek járványkitörést. Philippe Barboza, a WHO koleracsoportjának vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet pénteki genfi sajtótájékoztatóján, hogy az évek óta csökkenő megbetegedések után az elmúlt évben világszerte nőtt a kolerajárványok száma.

A kolera miatti halálozás az ötéves átlaghoz képest idén csaknem a háromszorosára nőtt, és jelenleg Afrikában már három százalékos.

A WHO adatai szerint Szíriában 33 halálos áldozata van idén a kolerajárványnak. De Barboza Északkelet-Afrika és Ázsia egyes térségei, köztük az áradások sújtotta Pakisztán miatt is aggodalmát fejezte ki a betegség terjedése miatt.

Jelenleg − egyebek között a gyártók számának megfogyatkozása miatt − mindössze néhány millió adag kolera elleni vakcina áll rendelkezésre az év végéig. Barboza szerint ez korántsem elegendő a megelőzésre vagy a kitörő járványok kezelésére.

A WHO vészhelyzet esetére készletet tárol a kolera elleni oltóanyagból.

A kolerás megbetegedések globális számáról az országok megfigyelőrendszerének különbségei miatt nincs általános becslés − tette hozzá Barboza.

Rovatok