Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébetre változtatja nevét egy repülőtér Franciaországban

2022. szeptember 30., péntek 21:28

Amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt, világszerte különböző módon ünnepelték őt. Most egy franciaországi repülőtér jelentette be, hogy a brit uralkodó tiszteletére megváltoztatja a nevét.

A szóban forgó repülőtér a francia tengerparti Le Touquet (teljes nevén Le Touquet-Paris-Plage) üdülőfalut szolgálja ki, Franciaország északi partvidékén. A repülőtér hivatalos neve jelenleg Le Touquet Côte d'Opale, de október 14-től a Le Touquet-Paris-Plage Elizabeth II. nevet viseli − közölte a Time Out.

Le Touquet önkormányzata szerint a lépéssel „II. Erzsébet királynő előtt tisztelegnek”, és a királynőnek a városban az 1930-as években nagybátyjával, VIII. Edward királlyal tett látogatására emlékeznek. A helyi önkormányzat azt is elmondta, hogy a királynő

mindig is figyelt a két nemzet közötti jó kapcsolatokra. Beszélt franciául és nagyra értékelte hazánkat.

A párizsi V. György metróállomást is ideiglenesen átnevezték II. Erzsébetre a temetés napjára.

A II. Erzsébet repülőtér nem fogad kereskedelmi járatokat, leginkább magángépek használják. Csupán 15 perces repülőútra van a kenti Lydd repülőterétől. A charterjáratok több mint 200 fontba (96 ezer forintba) kerülnek személyenként. 

Rovatok