Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán vasút vezérigazgatója megköszönte, hogy Magyarország segít a gabona szállításában

2022. szeptember 30., péntek 21:33

Az ukrán vasút elnök-vezérigazgatója köszönetet mondott a Záhonyon átmenő gabonaszállítmányok növekedése miatt.

Alexander Kamjisin, az ukrán vasúttársaság vezetője a Twitteren köszönte meg Vitézy Dávidnak, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkárának, hogy a kormány több mint 12 milliárd forintos beruházással növeli az Ukrajnából a záhonyi átrakókörzeten keresztül vasúton hozzánk érkező gabona mennyiségét. 

Az államtitkár pénteken délelőtt jelentette be az intézkedést.  

Nagyszerű hír! Záhony rekonstrukciója növelni fogja a teherforgalmat Ukrajnából Magyarországra és tovább az EU-ba. Köszönjük, hogy megtettétek, amiben megállapodtunk

− fogalmazott Kamjisin.

Mint azt megírtuk, Vitézy Dávid és Palkovics László technológiai és ipari miniszter közösen tárgyalt az összes magyar érdekelt féllel, majd az államtitkár Berlinben az Ukrán Vasutak vezetésével is egyeztetett az ügyben. A pontos műszaki tartalmi javaslatot ezen egyeztetések alapján dolgozták ki a MÁV szakembereivel közösen.

A vasúti infrastruktúrának, logisztikának, munkaerő-gazdálkodásnak azonban óriási kihívást jelent a hirtelen rázúduló óriási új feladat. A forgalomnak sokszor a kirakásra váró vagy éppen már üres széles, illetve a berakásra váró normál vagonok állják az útját − mondta el Vitézy Dávid. 

Hozzátette, az átrakókörzet elhagyatott vágányai a rendszerváltás előtt sokkal nagyobb árumennyiséget kezeltek, de azóta jóval kisebb kapacitással működnek, amiket rendbe kellene tenni.

Rovatok