Index Vakbarát Hírportál

Új óvintézkedéseket kénytelen bevezetni Németország

2022. október 1., szombat 13:06

Új szabályok léptek életbe szombaton a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Németországban.

A most bevezetett intézkedések értelmében a távolsági vasúti járatokon minden 14 év feletti utasnak kötelező FFP2 típusú maszkot viselnie. Ugyanez vonatkozik a kórházakra, az idősotthonokra, ápolóintézményekre és orvosi rendelőkre, és az utóbbi kivételével az összes felsorolt intézményben kötelező a negatív teszt felmutatása is belépéskor. Az egészségügyi alkalmazottaknak emellett hetente több alkalommal kell koronavírustesztet készíttetniük.

Ha a szükség úgy hozza, máshol is kötelező lehet a maszkviselés

Az MTI értesülései szerint az új szabályokkal felhatalmazták a helyi hatóságokat – kiváltképp a szövetségi államok vezetését –, hogy szükség esetén kötelező maszkviselést rendeljenek el a tömegközlekedési eszközökön vagy olyan, zárt légterű helyeken, mint az üzletek, éttermek, rendezvénytermek vagy közösségi terek.

Az iskolákban és óvodákban kötelezővé tehetik a tesztek elvégzését, az ötödik osztálytól felfelé pedig elrendelhetik a kötelező maszkviselést is, amennyiben a helyzet úgy kívánja.

Pánikra egyelőre semmi ok

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a 16 német szövetségi állam hatóságait, hogy kövessék figyelemmel a koronavírus-esetszámok alakulását, hogy időben tudják meghozni a megfelelő óvintézkedéseket.

Közölte továbbá, hogy jelenleg még nem aggódnak a járvány helyzete miatt, az ország ugyanis jobban fel van készülve az őszi és téli időszakra, mint tavaly volt. Újságírói kérdésre Lauterbach elmondta: európai uniós viszonylatban szigorúnak számítanak a mostani szabályok, azonban Németország nem okosabb, csak óvatosabb a vírus terjedését illetően.

Rovatok