Index Vakbarát Hírportál

Gyakori a nők szexuális zaklatása az Antarktiszon

2022. október 2., vasárnap 10:46

Egy kutatás szerint az antarktiszi bázisokon dolgozó ausztrál nők a szexuális zaklatások kiterjedt kultúrájáról számoltak be.

A jelentés, amelyet az antarktiszi misszióért felelős kormányzati szerv (AAD) adott közzé, megjegyzi, hogy a nők keresetlen szexuális ajánlatokra, megjegyzésekre panaszkodtak, és arra, hogy kéretlenül sértő vagy pornográf tartalmakat mutogattak nekik. 

Mivel kevés nő vesz részt az Ausztrál Anktartika Programban (AAP), sokan az ottani kultúrát erőszakosnak és tárgyiasítónak nevezték. Olyan beszámolók is születtek, amelyek szerint homofób légkör uralkodik a bázisokon. 

Tanya Plibersek ausztrál környezetvédelmi miniszter egy interjúban úgy nyilatkozott, megdöbbenve olvasta a jelentést.  

Hogy egyértelműen fogalmazzak: egyetlen munkahelyen sincs helye a szexuális zaklatásnak. 

Ausztrália nem egyedül küzd ezekkel a problémákkal.

Egy hónappal ezelőtt az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) közzétette az amerikai antarktiszi program értékelését, amely szerint a szexuális zaklatás folyamatos problémát jelent a közösségben. 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok