Index Vakbarát Hírportál

A brit média szerint III. Károly „utasításra” hagy ki egy találkozót

2022. október 2., vasárnap 17:25

III. Károly nem vesz részt a jövő hónapban Egyiptomban tartandó COP27 klímaváltozási konferencián – erősítette meg a Buckingham-palota, amely a Sunday Times egyik cikkére reagált, ami azt állította, Liz Truss miniszterelnök „utasította” a királyt, hogy ne vegyen részt a találkozón.

A palota finomított a sztorin, állítása szerint a király kikérte a miniszterelnök tanácsát, és úgy döntött, hogy megfogadja azt.

Kölcsönös barátsággal és tisztelettel megegyezés született arról, hogy a király nem vesz részt a konferencián

– közölte a palota.

A múlt hónapban történt trónra lépése előtt a király – akkor még walesi hercegként – jelezte az egyiptomi szervezőknek, hogy számíthatnak a részvételére a konferencián. Jonny Dymond királyi tudósító szerint a király személy szerint csalódott lehet, tekintettel arra, hogy hosszú évtizede szívügyének tartja a környezetvédelmet.

A palota ezzel szemben azt állítja, hogy a királyban nincs tüske a döntés miatt, és mindig is szem előtt tartotta az uralkodó szerepét, aki a kormány tanácsai alapján cselekszik – írja a BBC. Ez egybecseng III. Károly korábbi nyilatkozatával:

Többé már nem lesz lehetőségem arra, hogy annyi időt és energiát fordítsak azokra a jótékonysági szervezetekre és ügyekre, amelyek olyan fontosak számomra, ezt a munkát mások azonban folytatják

– jelentette ki nemzethez intézett beszédében az uralkodó.

Rovatok