Index Vakbarát Hírportál

Rendhagyó lépésre készülnek az OPEC+-országok

2022. október 3., hétfő 06:04

Az OPEC+ a következő ülésén napi egymillió hordó feletti olajkibocsátás-csökkentést vesz fontolóra – írja a Reuters hírügynökség az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.

A találkozóra október 5-én kerül sor a csökkenő olajárak és a hónapok óta tartó súlyos piaci változékonyság miatt, amely arra késztette a legnagyobb OPEC+-termelőt, Szaúd-Arábiát, hogy közölje, a csoport csökkentheti a kitermelést.

Az OPEC+, amely az OPEC-országokat és szövetségeseit, például Oroszországot tömöríti, elutasította a kitermelés növelésére vonatkozó javaslatot az olajárak csökkentése érdekében, annak ellenére, hogy a fő fogyasztók, köztük az Egyesült Államok is, nyomást gyakorolt rá.

Az árak ennek ellenére az elmúlt hónapban jelentősen csökkentek a világgazdasággal kapcsolatos félelmek és az amerikai dollár változása miatt, miután az Amerikai Egyesült Államok központi bankja (Federal Reserve) kamatot emelt.

Egy jelentős termeléscsökkentés feldühítené az Egyesült Államokat, amely nyomást gyakorol Szaúd-Arábiára, hogy folytassa a további kitermelést, így segítve az olajárak további enyhülésében, mert így tovább csökkennének Moszkva bevételei.

Szaúd-Arábia egyébként nem ítélte el Moszkva akcióit, ami erős nemtetszést váltott ki a Biden-kabinetben. Múlt héten egy gazdasági szakértő azt mondta, Moszkva azt szeretné, ha az OPEC+-országok a termelés csökkentése mellett kardoskodnának.

Ez lenne a legnagyobb csökkentés 2020 óta, amikor az OPEC+ rekordmennyiségű, 10 millió hordóval csökkentette a kitermelést, mivel a koronavírus-járvány miatt erősen megcsappant a kereslet az üzemanyagok iránt. A csoport a következő két évet azzal töltötte, hogy visszavágja a rekordcsökkentéseket, írja a Reuters.

(Borítókép: Tengeri olajfúró torony Manifában, Szaúd-Arábiában 2018. október 3-án. Fotó: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok