Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Duma, megkezdődött az elcsatolt ukrán területek integrálása

2022. október 3., hétfő 12:48

Jóváhagyták a donbászi, valamint a Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. Az ott élők jövő év szeptemberében választhatnak új vezetőt maguknak, addig a Vlagyimir Putyin által kinevezett képviselők vezetik majd a régiókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap törvényjavaslatokat nyújtott be az orosz Állami Dumának Donyeck és Luhanszk, valamint a Zaporizzsja és a Herszon régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szövetségi törvénytervezeteket, valamint a velük aláírt megállapodások ratifikálásáról szóló tervezeteket. Az orosz alkotmánybíróság vasárnap jóváhagyta az elnök által benyújtott dokumentumcsomagot az új régiók elfogadásáról.

Ehhez van joguk 

Az Állami Duma hétfői ülésén támogatta a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Herszon és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket.

Pavlo Krasenyinnikov, a bizottság vezetője korábban azt mondta, hogy a törvénytervezetek „teljes mértékben biztosítják a legfontosabb szociális és gazdasági garanciákat az államalkotó egységek területén élő emberek számára, védik a polgárok jogait és szabadságát”.

A dokumentumok szerint a donbászi, valamint a Zaporizzsja és Herszon régiók területén élő orosz állampolgároknak joga van a munkavállaláshoz, ezen felül elismerik a diplomáikat, valamint a nyugdíjra, szociális és egészségügyi támogatásra is jogosultak

– írja a TASZSZ.

A tervezet szerint a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság Oroszországon belül is megtartja köztársasági státuszát, a hivatalos nyelv pedig ezeken a területeken az orosz lesz. A Luhanszki terület képviselője szerint azonban az ukránt második államnyelvként kell elismerni, amíg „ki nem megy a használatból”.

Az új területek határai megegyeznek majd a „megalakulásuk és az Orosz Föderációba való felvételük napján” megszabott határokkal. Az új régiók integrálása Moszkva tervei szerint egy 2026-ig tartó átmeneti időszak alatt történik. Ezeken a területeken 2023-ig lehet majd ukrán hrivnyában fizetni, utána már csak az orosz rubelt lehet használni. A javaslat szerint az új régiók fegyveres erőit be kell építeni az oroszokéba, és az orosz alkotmánnyal ellentétes jogi rendelkezéseket (köztük a halálbüntetést) nem szabad alkalmazni.

A törvény szerint addig, amíg az új régiók vezetőit nem választják meg az orosz törvényeknek megfelelően, addig a Putyin által kinevezett megbízott vezetők irányítják azokat. A regionális parlamenti választásokat 2023 szeptemberében tartják majd.

Az elnök az után terjesztette a Duma elé a javaslatot, hogy szeptember 30-án, pénteken fogadta a négy terület vezetőjét, és aláírták a Kreml nagytermében a csatlakozásról szóló dokumentumot.

Szeptember 23. és szeptember 27. között tartottak népszavazást Donbászban, valamint Herszon és Zaporizzsja régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásáról. Moszkva szerint

Szintén szombaton és vasárnap vált ismertté, hogy az orosz szövetséges erők kivonulnak az Ukrajna területén található Krasznyij Limanból, és megtiltják a területén keresztül az uniós országokba irányuló közúti szállítást. A Duma tárgyal továbbá az Északi Áramlat gázvezetékek szivárgásának megszüntetéséről is.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. szeptember 30-án. Fotó:  Dmitry ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP)

Rovatok