Index Vakbarát Hírportál

Halálos kolerajárvány terjed Haitin

2022. október 3., hétfő 07:57 | aznap frissítve

Három év után először jelentett kolera miatti halálozást Haiti, legalább nyolcan meghaltak a betegségben a kormány szerint.

A kór gyorsan terjedhet, ami aggodalomra ad okot, különösen az egy évtizede csaknem tízezer ember halálát okozó járvány emlékét felidézve – közölte helyi idő szerint vasárnap Laure Adrien, az ország egészségügyi minisztere.

A halálozásokat a főváros, Port-au-Prince Dekayet városrészéből, valamint a bandaháború dúlta Cité de Soleil nyomornegyedéből jelentették, ahol több ezren élnek összezsúfolva, egészségtelen körülmények között.

A kolerabaktériummal szennyezett víz vagy étel súlyos hasmenést és kiszáradást okozhat, mely halálos lehet.

Az ENSZ közleménye szerint a haiti kormánnyal együtt azon dolgoznak, hogy a járvány esetleges kitörésére „sürgősségi választ adhassanak”. Hangsúlyozta, hogy garantálni kell a biztonságos bejutást az egészségügyi személyzetnek azokra a területekre, ahonnan az eseteket jelentették.

Az üzemanyaghiány és a régóta tartó tüntetések miatt országszerte megszűntek az alapvető szolgáltatások, köztük az orvosi ellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, melyek a kolera megfékezésében és a betegek megmentésében kulcsfontosságúak.

Rovatok