Index Vakbarát Hírportál

Legalizálta az azonos neműek házasságát a kubai referendum

2022. október 3., hétfő 06:59

Kuba történelmi népszavazáson legalizálta az azonos neműek házasságát. A szavazók többsége támogatta a családtörvény módosítását.

A referendumon a szavazásra jogosultak csaknem háromnegyede, 74,1 százaléka járult az urnákhoz – idézte a CNN a Választási Tanács által közzétett adatokat. Több mint 3,9 millió választópolgár, a résztvevők kétharmada, 66,9 százaléka megszavazta az új törvény ratifikálását, míg 1,95 millió, azaz egyharmad ellenezte – közölte Alina Balseiro Gutierrez, a Nemzeti Választási Tanács elnöke hétfőn az állami televízióban.

Az új családi törvénykönyv nagyobb védelmet szavatol a nők, a gyermekek és az idősek számára, engedélyezi az azonos nemű melegpárok házasságkötését, és azt is, hogy gyermeket fogadjanak örökbe.

A kubai melegek évtizedeken át hivatalos diszkriminációval szembesültek a kommunista vezetésű szigetországban. A hatvanas évek elején – miután Fidel Castro átvette a hatalmat – sok meleget a politikai disszidensekkel együtt kormányzati munkatáborokba küldtek. Bár a homoszexualitást 1979-ben legalizálták Kubában, sok meleg férfit és nőt kendőzetlenül pellengérre állítottak.

Ennek ellenére nem sokkal a népszavazás előtt Annery Rivera Velasco és Yennys Hernandez Molina, két nő örök hűséget esküdött egymásnak LMBT-aktivisták gyűrűjében a tengerparti Matanzas városában, bár akkor még nem tudták, hogy házasságukat a polgári hatóságok elismerik-e.

Cuba has legalized same-sex marriage after Cubans voted in favor of a family code that extends greater protection to women, children and the elderly. It now will allow LGBTQ couples to marry and adopt children. https://t.co/E0pofCemJQ pic.twitter.com/cjHhTXuL4Z

— CNN (@CNN) September 26, 2022

Az egyház ellenezte, a kormány támogatta

Nyíltan kiállt a melegek, a leszbikusok és a transzneműek jogainak javítása mellett Mariela Castro, a korábbi kubai elnök, Raul Castro lánya egy kormány által finanszírozott központ révén.

A nagyobb egyenlőséget sürgető szándék azonban kemény ellenállásba ütközött a társadalomban, sőt kezdetben az állami vezetésen belül is. Négy éve, 2018-ban a kubai törvényhozók egyszer már elvetették a javaslatot, amely legalizálta volna az azonos neműek házasságát. Akkor attól tartottak, hogy a homofób ellenállás csökkenti az új alkotmány elfogadásáról szóló népszavazáson való részvételt.

Egy évvel később a kubai rendőrség feloszlatott egy békés melegfelvonulást arra hivatkozva, hogy nem kaptak engedélyt a rendezvényre.

Kuba erősödő evangélikus közössége nyíltan ellenezte a családi törvénykönyv elfogadását. A népszavazást megelőző hetekben azonban a kubai kormány az állami médiában teljes erőbedobással az új törvény mellett szállt síkra.

Azzal érveltek, hogy az új törvénykönyv az ékes bizonyítéka, hogy a hat évtizede tartó kubai forradalom képes lépést tartani a korral.

A világon egyébként 32 országban ismerik el az azonos neműek házasságát. Az intézményt először Hollandiában legalizálták 2001-ben. A szerb kormányfő, Ana Brnabić köztudottan élettársi viszonyban él egy orvosnővel, aki mesterséges megtermékenyítéssel még egy gyermeket is világra hozott, de kapcsolatukat nem tudják legalizálni, mert Szerbiában még nem rendelkeztek a melegházasságokról.

(Borítókép: Egy férfi egy szavazóhelyiségben adja le voksát a családtörvényről szóló új népszavazáson 2022. szeptember 25-én Kubában. Fotó: Yamil Lage/AFP)

Rovatok