Index Vakbarát Hírportál

Az eddigi legnagyobb madárinfluenzában 48 millió madarat vágtak le az elmúlt egy évben

2022. október 3., hétfő 21:01

Az elmúlt évben az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban mintegy 48 millió madár pusztult el az eddigi legnagyobb madárinfluenza-járvány következtében.

Madárinfluenza jelent meg Magyarország több megyéjében is az idén nyáron, melyek közül legutóbb Hajdú-Bihar megyében észlelték a vírust. Előtte már Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megjelent. Augusztusban a Nébih bejelentette, hogy hazánkban véget ért a madárinfluenza-szezon. Európa-szerte viszont más a helyzet.

Az Egyesült Királyságban 161 magas patogenitású (kórokozók mennyisége) madárinfluenza (HPAI)-megbetegedést mutattak ki baromfiknál és fogságban tartott madaraknál, ami 3,2 millió madár levágásához vezetett. A korábbi rekordot jelentő 26 esetet 2021-ben regisztrálták – írja a BBC.

Az Egyesült Királyság kormánya szerint a kiselejtezett madarak a teljes termelés kis hányadát teszik ki – hetente mintegy 20 millió madarat.

A korábbi években a vírus többnyire a nyári hónapokban abbamaradt, de ez a járvány egész évben fennáll, és könnyebben terjed a madárpopulációk között. Az Egyesült Királyság fő állatorvosa, Christine Middlemiss szerint az elkövetkező hónapokban tovább nő az esetek száma, ahogy a vándormadarak visszatérnek az Egyesült Királyságba, és ezzel együtt a betegség további kockázatát is magukkal hozzák, amely átterjedhet az állományokba.

37 országban mutattak ki madárinfluenzát

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az EU madárinfluenza-referencialaboratóriuma hétfőn tette közzé az Európára és az Egyesült Királyságra vonatkozó legfrissebb madárinfluenza-adatokat, amelyek a 2021 októberétől 2022. szeptember 9-ig terjedő időszak járványkitöréseit követik nyomon.

Összesen 47,7 millió szárnyas pusztult el, miután szeptember 9-ig több mint 2600 baromfit és fogságban tartott madarat megfertőzött a járvány.

A jelentésből az is kiderül, hogy 3573 vadon élő madárnál mutatták ki a vírust, amely 37 országot érintett, és a Svalbardoktól Dél-Portugáliáig és keletre, Ukrajnáig terjedt. A jelentés azonban figyelmeztetett, hogy ez a statisztika nem mutatja a valós számot, amely magasabb lehet.

Bár az EU-ban nem jegyeztek fel emberi fertőzésre utaló esetet, januárban Délnyugat-Angliában volt egy eset. Andrea Ammon, az ECDC igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben dolgozókat továbbra is „fokozottan fenyegeti a fertőzés veszélye”, és felszólította a munkaadókat, hogy javítsák a biztonságot.

(Borítókép: China Photos / Getty Images)

Rovatok