Index Vakbarát Hírportál

Orosz sorozóközpont várja a menekülőket a grúz határon

2022. október 3., hétfő 07:01

Oroszország katonai sorozóközpontot nyit a grúz határon, ahol tömött sorokban menekülnek a hadkötelesek elkerülendő, hogy az ukrán frontra küldjék őket.

A tisztek feladata a „sorköteles állampolgárok” behívóinak kézbesítése lesz a Verhnij Larsz átkelőnél – közölték a BBC szerint az orosz hatóságok. A brit médium tudósítása szerint kimerültnek tűnnek a Grúziába érkezők, éhesek, kialvatlanok, ugyanakkor megkönnyebbültek, hogy biztonságba kerültek.

Sokan bőröndjeiket vonszolva, gyalog vágtak neki az útnak abban a reményben, hogy gyorsabban átjutnak a határon, mások biciklivel vagy autóval érkeztek.

A tömött kocsisor a műholdas és drónfelvételek szerint több kilométeres, a napokban 48 órásra nyúlt el az orosz–grúz határ átlépése.

Drone footage shows the staggering line of cars waiting to cross over the Russia-Georgia border, days after Vladimir Putin's military mobilization order. According to Reuters, the queue of vehicles is 3,000+, & the estimated wait time to cross into Georgia is as high as 48 hours. pic.twitter.com/I2hr426oGg

— NowThis (@nowthisnews) September 27, 2022

Az egyik fiatal férfi egy fényképet mutatott kislányáról, Arisáról. Azt mondta: látni akarja, ahogy felnő, és nem akar az értelmetlen ukrajnai háborúban meghalni.

Dima és Zenya, a két, húszas éveiben járó testvér napokig utazott Baskíriából – a fővárostól, Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő orosz köztársaságból a grúz határra. Grúzia ugyanis egyike annak a kevés országnak, ahová az orosz állampolgárok vízummentesen utazhatnak be. Első dolguk volt, hogy felhívják édesanyjukat, aki egy megkönnyebbült sóhajjal vette tudomásul, hogy kimenekültek.

Egy moszkvai fiatalember azt mondta: a Kreml ura, Putyin elnök miatt menekül.

Egyikük sem ért egyet a háborúval, de az oroszországi elnyomás miatt tehetetlenek.

Az oroszországi Észak-Oszétia Köztársaság belügyminisztériuma, amelynek illetékességébe tartozik a Verhnij Larsz átkelőhely, közölte: hatvan rendőrt telepítettek a helyszínre. Értékelésük szerint „rendkívül feszült” a helyzet. Az orosz sereg sorozóközpontját „a közeljövőben” megnyitják – tudatta a regionális belügyminisztérium.

Kreml: hibák a mozgósításban

Hosszú sorokban utaznak jobbára az orosz fiatalok Mongóliába és Kazahsztánba is. Kaszim-Jomart Tokajev, Kazahsztán elnöke azt ígérte, megvédi a „reménytelen helyzetből” menekülő oroszok biztonságát és jólétét.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette: nem fogja kérni azoknak külföldre menekülő orosz állampolgároknak a kiadatását, akik így próbálják elkerülni a besorozást.

Putyin elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig később azt mondta, hogy háromszázezer tartalékost hívnak be. Akár egymillió embert is mozgósíthatnak az orosz ellenzéki média szerint – a tényleges számot ugyanis titkosították. Az orosz csapatok hét hónappal az invázió kezdete után súlyos kudarcot vallanak az ukrajnai harctéren – katonai szakértők ezzel magyarázzák az elnök döntését a tartalékosok behívásáról.

A Kreml egyébként szokatlan módon elismerte, hogy hibákat követtek el a mozgósítás során, miközben az egész országban egyre hangosabb a közvélemény ellenállása. „Előfordult, hogy a rendeletet megsértették” – közölte a Kreml szóvivője. Dmitrij Peszkov hozzátette: „Minden hibát ki fognak javítani.”

Jelentések szerint katonai tapasztalat nélküli, továbbá idős és rokkant személyek is kaptak behívót.

A mozgósítás bejelentése óta Oroszország-szerte több mint kétezer embert vettek őrizetbe tüntetéseken.

Az egyik legmegdöbbentőbb incidensben egy férfi lelőtt egy katonai toborzótisztet. A gyanúsított anyja elmondta, hogy a behívót nem is a fia, hanem annak a legjobb barátja kapta, aki korábban nem volt katona – ami a gyanúsítottat „nagyon feldúlta”.

(Borítókép: Az oroszok a szomszédos országokba menekülnek. Vámellenőrző pont Grúzia és Oroszország között 2022. szeptember 28-án. Fotó: Daro Sulakauri/Getty Images)

Rovatok