Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indult a francia elnöki hivatal vezetője ellen

2022. október 3., hétfő 21:07

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló országos ügyészség tájékoztatása szerint összeférhetetlenségi gyanú miatt eljárás indult Alexis Kohler, a francia elnöki hivatal vezetője ellen.

Alexis Kohler korábban a francia pénzügy- és gazdasági minisztériumban is vállalt státuszt, majd annak az olasz–svájci magáncégnek az egyik tisztségviselője volt, amely üzleti ügyekben kapcsolatban állt a francia állammal, és amelynek tulajdonosaihoz rokoni kapcsolatok fűzik.

Az Anticor nevű korrupcióellenes szervezet még 2018-ban tett panaszt Kohler ellen 

befolyással való üzérkedés, összeférhetetlenség és passzív korrupció miatt.

A francia elnöki hivatal vezetője azzal az Aponte nevű olasz családdal áll rokonságban, amely alapítója és tulajdonosa a Mediterranean Shipping Company olasz–svájci hajózási társaságnak. A társaságot Kohler anyjának unokatestvérei hozták létre.

A Mediterranean Shipping Company és az elnöki hivatal vezetője közti családi kapcsolatokról 2018-ban jelent meg több cikk a Mediapart portálon, miután a cég a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben található STX France hajógyár egyik fő ügyfele.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint 

Alexis Kohler a posztján marad Emmanuel Macron államfő mellett a szeptember 23-i vád alá helyezés után is.

A feljelentés nyomán indított előzetes eljárást 2019 augusztusában a pénzügyi ügyészség vádemelés nélkül lezárta. Ezt követően az Anticor 2019. december 4-én újabb feljelentést tett, ennek nyomán indították újra a vizsgálatot a független vizsgálóbírók, majd megalapozottnak tartották a gyanút, ezért az ügyészség végül megindította az eljárást.

Az elnöki hivatal vezetője tagadja, hogy bármilyen szabálysértést elkövetett volna – tudatta közleményben az ügyvédje.

Kohler 2012-től 2014-ig a francia állami vagyonügynökség, majd 2014 és 2016 között a pénzügyminisztérium kabinetfőnöke volt.

Akkor távozott a minisztériumtól, amikor Emmanuel Macron jelenlegi államfő 2016-ban lemondott gazdasági miniszteri tisztségéről, hogy jelöltethesse magát az elnökválasztáson. A kampányban Kohler nem vett részt, hanem kilenc hónapig a Mediterranean Shipping Company gazdasági igazgatója volt Genfben, majd amikor Macront 2017 májusban megválasztották, visszatért a politikai életbe és az elnök kabinetfőnöke lett.

Amikor Kohler még a pénzügyminisztériumban dolgozott, a francia állam kiterjedt tárgyalásokat folytatott a Mediterranean Shipping Companyval arról, hogy a cég megvenné a veszteséges nagy francia hajóépítő cégeket.

Az előzetes vizsgálat során tucatnyi embert hallgattak meg a nyomozók, köztük Alexis Kohlert is. A jegyzőkönyvek alapján két, egymásnak ellentmondó rendőrségi jelentés is született. Az első szerint Kohler nem avatkozott bele a olasz–svájci hajózási társasággal kapcsolatos kérdésekbe, amikor a pénzügyminisztériumban dolgozott, a második szerint viszont igen.

Macron védelme alá vette  Kohlert

Emmanuel Macron 2019-ben személyes feljegyzésben kezességet vállalt munkatársáért a vizsgálóbíróknál. A 2019. július 1-jei keltezésű levélben a köztársasági elnök azt írta, tudott arról, hogy Alexis Kohlert családi kapcsolatok fűzik a hajózási társaság részvényeseihez, amikor kinevezte 2014-ben az általa vezetett gazdasági minisztériumban kabinetfőnökének. Emiatt Macron elmondása szerint nem is vett részt azokon a tárgyalásokban, amelyek a francia állam és az olasz–svájci cég között folytak.

Rovatok