Index Vakbarát Hírportál

Riadót fújtak Japánban, Észak-Korea rakétát lőtt ki

2022. október 4., kedd 06:43

Észak-Korea kedden öt év óta először lőtt át Japán fölött közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, ami arra kényszerítette Japánt, hogy evakuálja a lakosságot és felfüggessze a vonatközlekedést, amíg a rakéta – amely képes elérni az amerikai Guam területét – átrepül az ország felett.

Ez az akció volt a legprovokatívabb fegyverdemonstráció, amit Észak-Korea ebben az évben elkövetett. Idén a rezsim már két interkontinentális rakétát tesztelt, ezeket azonban olyan szögben lőtték ki, hogy röppályájuk nem érintett más országokat − írta meg az AP hírügynökség

A keddi, amely Észak-Korea ötödik rakétatesztje volt tíz napon belül, akkor történt, amikor Észak-Korea arra használja ki az Egyesült Államokkal fennálló diplomáciai patthelyzetet, hogy kiépítse nukleáris fegyverprogramját, amely képes elérni az Egyesült Államok regionális szövetségeseit és az amerikai hátországot. 

A japán miniszterelnöki hivatal közölte, hogy legalább egy Észak-Koreából kilőtt rakéta Japán fölött repült el, és feltehetően a Csendes-óceánban landolt.

Kitelepítették a lakosságot

A japán hatóságok riasztották az északkeleti régiók lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyekre. Ez volt az első ilyen riadó 2017 óta, amikor Észak-Korea hetek alatt kétszer közepes hatótávolságú Hwasong12 rakétát lőtt ki.

Hokkaidó és Aomori régiókban felfüggesztették a vonatközlekedést.

Az Egyesült Államok „veszélyesnek és meggondolatlannak” ítélte a kilövést, és közölte, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó konzultált dél-koreai és japán kollégájával a megfelelő és erőteljes válaszlépésekről. Hirokazu Matsuno, a japán miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter azt mondta, hogy a rakéta, amely 22 percig repült az ország légterében, nem okozott károkat.

(Borítókép: Helyi lakosok a tv-ben nézik, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lő ki Japán fölé 2022. október 4-én. Fotó: Kim Hong-Ji/Reuters)

Rovatok