Index Vakbarát Hírportál

Szakértők szerint a Kreml figyelmeztető lövése lehetett a gázvezetékek megrongálása

2022. október 4., kedd 11:37

Az Oroszországra szakosodott megfigyelők és hírszerzők azt valószínűsítik, hogy a vezetékek sérülései valószínűleg orosz műveletek eredménye volt, és az volt a célja, hogy üzenetet küldjön a Nyugatnak, hogy az ország mire képes.

John Brennan, a CIA korábbi igazgatója múlt szerdán azt mondta a CNN-nek, hogy Oroszország a „legvalószínűbb gyanúsított”, és a nyilvánvaló szabotázs célja az volt, hogy „jelezze Európának, hogy Oroszország nem csupán Ukrajnában kész károkat okozni”.

Ezzel azt jelezhetik, hogy Oroszországnak szándékában áll megtenni bármit, amit szükségesnek tart ahhoz, hogy meggyengítse Európa elszántságát. És ez lehet, hogy csupán ízelítő abból, ami még Európára vár

− mondta Brennan. Andrea Kendall-Taylor volt vezető amerikai hírszerzési tisztviselő, aki 2015 és 2018 között volt a Nemzeti Hírszerzési Tanács Oroszországgal foglalkozó stratégiai elemzőcsapatának vezetője, az Insidernek elmondta, hogy szerinte az incidens szándékos szabotázs eredménye, amelyet „Oroszország hajtott végre”.

Kendall-Taylor kiemelte, hogy a direkt háború mellett

van egy tágabb értelemben vett játék is, ami azt jelenti, hogy Oroszország jelzi a Nyugatnak, hogy nem hagyományos eszközök egész sorával rendelkezik, amelyeket felhasználhat a bomlasztásra és a problémák fokozására, amíg Ukrajna támogatása folytatódik.

Számíthatunk még hasonlóra

A szakértő az esetet a Kreml „figyelmeztető lövéseként” jellemezte. Véleménye szerint ez egy viszonylag olcsó módja volt annak, hogy informatív jelzést küldjenek a Nyugatnak, és számíthatunk még arra, hogy hasonlóval találkozunk. 

A volt hírszerző szerint minél inkább leépül Oroszország hagyományos hadserege, annál inkább fog támaszkodni a nem hagyományos eszközökre. Ezek közé tartozik a kiberhadviselés, a vegyi fegyverek, a biológiai fegyverek, sőt a taktikai nukleáris fegyverek használata, de az ilyen „szabotázscselekmények” is.

Nincs sok más lehetőségük, mint az ilyen nem hagyományos eszközök használata. Ez az a pont, ahol a fenyegetés valószínűleg növekedni fog az elkövetkező hónapokban és években

− mondta Kendall-Taylor. 

(Borítókép: Északi Áramlat gázszivárgásáról készült kép 2022. szeptember 30-án. Fotó: Danish Defence Command / Reuters)

Rovatok