Index Vakbarát Hírportál

Egy cseh iskolában takarót osztanak a hideg tanteremben ücsörgő diákoknak

2022. október 4., kedd 14:15

Az energiaválság több európai országba, köztük Csehországba is begyűrűzött. Az interneten most elkezdett keringeni egy videó, amelyen az látható, hogy takarókat osztanak egy csehországi iskolában tanuló diákoknak, hogy ne fázzanak a tanítás alatt.

Az Oroszország és Ukrajna között február 24-én kitört háború energiaválságot okozott a világban, a nyugati országok által bevezetett szankciók után Oroszország radikálisan belenyúlt az európai gázszállításokba.

Ezzel összefüggésben az európai országokban naponta lépnek életbe az energiatakarékosságra vonatkozó lépések, valahol például a fűtés kikapcsolásával (vagy be nem kapcsolásával) spórolnak. Csehországban az ősz beköszöntével 7–10 fokra csökkent a levegő hőmérséklete, ami azt eredményezte, hogy a diákok elkezdtek vacogni a hideg tantermekben.

Az iskola vezetősége végül úgy határozott, hogy a fűtőtestek beizzítása helyett takarókat oszt a diákoknak. Sajtóhírek szerint más cseh iskolákban is hasonlóan járnak majd el a tanárok.

**La République Tchèque a refusé le gaz Russe. Les écoles achètent donc des couvertures pour les élèves ** #Étudiant #Russie #Energie #Électricité #BFMTV pic.twitter.com/32MQXQ4Aw8

— BFNTV (@BfnTvv) October 2, 2022

Magyarországon is gondot jelentenek a magas rezsiárak, a legújabb távhőrendelet miatt csődhullámtól tart a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A szervezet szerint akár tizenháromszorosára is emelkedhetnek az intézmények fűtési költségei.

Rovatok