Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli esemény miatt utazott külföldre Orbán Viktor

2022. október 5., szerda 18:12

Október 6-án és 7-én informális csúcstalálkozót tart Csehországban az Európai Unió. Az eseményen Orbán Viktor is részt vesz, a magyar miniszterelnök szerdán utazott Prágába.

Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában, közölte a cseh kormányhivatal.

A 48 órás csúcstalálkozó első napján, csütörtökön lesz az Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte Európai Politikai Közösség első ülése, amelyen több mint negyven állam-, illetve kormányfő vesz részt. Pénteken pedig informális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió 27 tagországának vezetői.

Liz Truss és Erdogan megjelenésére is számítanak az európai vezetők

A miniszterelnökök mellett a cseh fővárosba várják Liz Truss brit kormányfőt, Recep Tayyip Erdogan török elnököt, a nyugat-balkáni államok és több posztszovjet – kaukázusi, illetve közép-ázsiai – ország vezetőit is. Az Európai Politikai Közösség ülését Petr Fiala cseh miniszterelnök nyitja meg, majd négy, Európai Unión kívüli ország vezetői, köztük Liz Truss brit miniszterelnök, mondanak beszédet. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő pedig videóüzenetet küld a csúcstalálkozó résztvevőinek.

Diplomáciai források azzal számolnak, hogy az EU-csúcstalálkozó legfőbb témáit az ukrajnai háború, az Ukrajnának nyújtandó további európai katonai és gazdasági segítség, valamint az energiaválság megoldásának lehetőségei fogják képezni. A tagállamok egyetértenek abban, hogy brüsszeli és állami beavatkozásokra van szükség, a bedobott javaslatok azonban eltérnek egymástól, írja az MTI.

Orbán Viktor nemrég Üzbegisztán köztársasági elnökével, Savkat Mirzijojevvel találkozott a Karmelita kolostorban. „Nekünk az a jó, ha Kelet és Nyugat együttműködik” – jelentette ki a kormányfő a keddi tárgyalás után.

Rovatok