Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin Máltára utazik

2022. október 5., szerda 12:57

Novák Katalin államfő munkalátogatásra indul Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója.

A köztársasági elnök Facebook-oldalán tette közzé, hogy épp felkészül máltai útjára. Azt írta, hogy azért utazik újból külföldre, hogy felszólaljon a béke mellett, és az európai döntéshozókat is a béke mellé állítsa.

Részt veszek az Arraiolos-csoport tanácskozásán, a házigazda George Vella máltai elnök mellett lesz alkalmam Sergio Mattarella olasz, Alexander Van der Bellen osztrák, Borut Pahor szlovén, Michael D Higgins ír, Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier német és Andrzej Duda lengyel államfővel is találkozni

– fogalmazott Novák Katalin.

Az Arraiolos-csoport egy portugáliai kisvárosról kapta nevét, ahol az első találkozót tartották, 2003-ban.

Az Arraiolos-csoport ülésén részt vesz a házigazda George Vella máltai elnök mellett – többi között – Sergio Mattarella olasz, Alexander Van der Bellen osztrák, Borut Pahor szlovén, Michael D. Higgins ír, Frank-Walter Steinmeier német és Andrzej Duda lengyel államfő is.

Az eseményen jelen lesz még Horvátország, Bulgária, Görögország, Portugália, Szlovákia, Lettország és Észtország elnöke is – írja az MTI.

A tanácskozáson túl Novák Katalin kétoldalú tárgyalásokat folytat majd George Vella máltai köztársasági elnökkel is – közölte a Sándor-palota.

Novák Katalin legutóbb az Egyesült Államokba utazott hivatalos és személyesebb jellegű ügyekben. Még Joe Biden amerikai elnökkel – aki újra elindul az elnöki posztért – is kezet rázott az amerikai–mexikói határon.

Rovatok