Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Meg kell védeni az újságírókat

2022. október 6., csütörtök 13:03

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön kijelentette, a máltai hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a médiaágazatot érintő jogalkotási munka, valamint a Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásával kapcsolatos eljárás megfeleljen a nemzetközi normáknak, és teljes mértékben nyitott és átlátható legyen.

Dunja Mijatovic, a Daphne Caruana Galizia ellen elkövetett merénylet ötödik évfordulójához közeledve Robert Abela máltai miniszterelnöknek írt nyílt levelében emlékeztetett: a máltai kormány a közelmúltban közzétette a médiaágazatra, benne az újságírók megfélemlítésére alkalmazott stratégiai perek visszaszorítására vonatkozó jogalkotási javaslatait.

Az emberi jogi biztos szerint fontos, hogy a máltai hatóságok széles körű nyilvános konzultációt folytassanak a civil társadalom és az újságírói közösség bevonásával a jogalkotási folyamatba. Hangsúlyozta, a máltai hatóságoknak meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy

olyan átfogó jogszabályokat fogadjanak el, amelyek széles körű védelmet nyújtanak az újságíróknak.

Levelében Mijatovic rendkívül fontosnak nevezte a nyomozási erőfeszítések fokozását a Daphne Caruana Galizia meggyilkolásáért felelősök felderítése és elszámoltathatósága érdekében, továbbá hangsúlyozta: erre a jogállamiság megőrzése és Málta emberi jogi kötelezettségeinek biztosítása érdekében is szükség van.

Az újságírók továbbra is nehézségekkel szembesülnek

Az emberi jogi biztos végezetül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az újságírók továbbra is nehézségekkel szembesülnek a közérdekű információkhoz való hozzáférés és a közéleti részvételt akadályozó stratégiai perekkel kapcsolatos kérelmek elbírálásakor az állami hatóságok részéről. Mijatovic ezzel kapcsolatban azt ajánlotta, hogy az érintett hatóságok „kerüljék az olyan intézkedések meghozatalát, amelyek sérthetik a tömegtájékoztatás szabadságát és az információhoz való jutás jogát”.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós esetet és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztségviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

Rovatok