Index Vakbarát Hírportál

Hét év börtönre ítéltek Mianmarban egy japán újságírót és dokumentumfilmest

2022. október 6., csütörtök 09:22

Mianmarban szerdán hét év börtönre ítéltek egy japán újságírót és dokumentumfilmest, mert ellenvéleményét hangoztatta a katonai kormányzattal szemben és megszegte az elektronikus hírközlési törvényt – közölte a katonaság szóvivői hivatala csütörtökön.

A 26 éves Kubota Toru július elsején érkezett Mianmarba, július 30-án őrizetbe vették, miután egy kisebb tüntetést filmre vett Mianmar legnépesebb városában, Rangunban.

Kubotát három évre ítélték felbujtásért és hét évre az elektronikus hírközlési törvények megsértéséért. A büntetéseket egyidejűleg kell letölteni a hivatalos közlemény szerint. A bevándorlási törvények megsértése miatt emelt vádat még nem tárgyalták meg.

Mianmarban a 2021 februárjában történt katonai puccs óta zajlanak a tiltakozások. A hadsereg erőszakkal lépett fel a demokráciapárti tüntetések ellen, miközben országszerte igyekszik elfojtani a juntaellenes milíciák fegyveres ellenállását – írja az MTI.

A politikai foglyokat segítő egyesület, a gyilkosságokat és egyéb visszaéléseket dokumentáló jogvédő csoport szerint a puccs óta legalább 2330 embert öltek meg és több mint 15 ezret letartóztattak.

Rovatok