Index Vakbarát Hírportál

Beintettek a spórolásnak a németek, a hidegben ráfázhatnak

2022. október 6., csütörtök 16:40

Jelentősen több gázt fogyasztottak a német háztartások és kisvállalkozók az elmúlt héten, mint a négyéves átlag. A Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője, Klaus Müller szerint a helyzet súlyossá válhat, ha nem csökkentik a gázfogyasztást Németországban.

Csaknem tíz százalékkal több gázt fogyasztottak a német háztartások és kisvállalkozások egy hét alatt, mint a négyéves átlag – számolt be csütörtökön a német hálózati szabályozóhatóság. Később arra figyelmeztették a német lakosságot, hogy válság fenyegeti őket, amennyiben nem csökkentik a gázfogyasztásukat.

A gázellátásért is felelős Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője hasonló aggodalmaknak adott hangot nemrég a túl magas fogyasztással kapcsolatban. Ugyanis a háztartások, vállalkozások és az ipari minimum húszszázalékos megtakarítása nélkül nehezen tudja majd elkerülni Németország a téli gázveszélyhelyzetet – fogalmazott Klaus Müller a Reutersnek

A helyzet nagyon súlyossá válhat, ha nem csökkentjük jelentősen a gázfogyasztást 

– hangsúlyozta az ügynökség elnöke. 

Az ország gázfogyasztásának nagy részéért (hatvan százalékáért) a nagy feldolgozóipar felel, míg a háztartások és a kisvállalkozók a gázfogyasztás negyven százalékát adja. Múlt héten csupán az ipari nagyfogyasztóknak sikerült kismértékben csökkenteniük a fogyasztásukat. 

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok