Index Vakbarát Hírportál

Több budapesti járatát is törölte egy légitársaság

2022. október 6., csütörtök 18:13

Több száz járatot törölt csütörtökön az Eurowings német légitársaság a pilótákat képviselő szakszervezet, a Vereinigung Cockpit sztrájkja miatt.

A Lufthansa csoporthoz tartozó diszkont légitársaságnál egész napra meghirdetett sztrájk miatt több budapesti járatot is töröltek.

A társaság közleménye szerint a figyelmeztető sztrájk ellenére nem omlott össze teljesen a csütörtöki menetrend, mindenekelőtt azért, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatnál felvették a munkát a pilóták. Így több mint 30 ezer embert – nagyjából minden második utast – eljuttatnak célállomásukra.

Az Eurowings naponta átlagosan mintegy 500 járatot üzemeltet, németországi és európai repülőterekre szállítja utasait.

Központja a düsseldorfi nemzetközi repülőtér, ott 118 járatot kellett törölni csütörtökön, és utasok tízezreit sújtó fennakadások keletkeztek egy sor további németországi és külföldi repülőtéren is.

A társaság aránytalannak és felelőtlennek nevezte a pilótákat képviselő szakszervezet akcióját. A szakszervezet szerint a bértárgyalások sikertelensége miatt nem volt más választás, mint a figyelmeztető sztrájk. Az érdekképviselet elsősorban a munkakörülmények javítását sürgeti.

Már volt egy sikeres sztrájkjuk

A pilótákat képviselő szakszervezet a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli.

Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023 június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést – írta az MTI. 

Rovatok