Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy Donald Trump még mindig nem adott vissza mindent

2022. október 7., péntek 14:23

Az igazságügyi minisztérium egyik vezető tisztviselője közölte Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédeivel, hogy a minisztérium úgy véli, ügyfelük még nem adta vissza az összes dokumentumot, amelyet magával vitt, amikor elhagyta a Fehér Házat.

A minisztérium kémelhárítási műveleteit vezető Jay I. Bratt-től származó megkeresés az eddigi legkonkrétabb jel arra vonatkozóan, hogy a nyomozók továbbra is kételkednek abban, hogy Donald Trump teljes mértékben együttműködött a Nemzeti Levéltárral, és már valamennyi dokumentumot visszaadta, amelyet hivatali ideje lejártával hazavitt − mondta el két, az ügyet ismerő forrás a New York Timesnak.

Nem világos, hogy az igazságügyi minisztérium milyen lépéseket tehet annak érdekében, hogy visszaszerezze azokat az anyagokat, amelyekről úgy véli, hogy még mindig a volt elnök birtokában vannak.

Azt sem tudni, hogy az igazságügyi minisztérium gyűjtött-e új bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Donald Trump még a floridai mar-a-lagói rezidenciáján augusztusban bírósági engedéllyel tartott házkutatás, valamint a szövetségi kormány 18 hónapos, azt megelőző erőfeszítései után is megtartott kormányzati anyagokat.

Az Igazságügyi Minisztérium nem nyilatkozott az ügyben. 

Viták voltak Trump jogi csapatán belül 

A minisztérium megkeresése megosztottságot váltott ki Donald Trump ügyvédi csapatában. Az egyik tábor az együttműködést javasolta, amely magában foglalná egy külső cég bevonását a dokumentumok további keresésében, míg a másik tábor azt tanácsolta a volt elnöknek, hogy tartsa fenn harciasabb álláspontját.

Az ügyet ismerő források szerint az utóbbi tábor győzedelmeskedett.

A kormány több mint háromszáz titkos dokumentumot talált a Trump által Mar-a-Lagóban őrzött anyagban, köztük olyanokat, amelyek a legérzékenyebb minősítést viselik.

Több üres mappát találtak a házkutatáson

Az igazságügyi minisztérium azonban korábban már jelezte, hogy kételyei vannak afelől, hogy a volt elnök mindent átadott-e, ami a birtokában volt. Röviddel az augusztusi házkutatás után kiderült, hogy a szövetségi nyomozók több tucat üres mappát találtak Mar-a-Lagóban, amelyeken titkos minősítés szerepelt. Így azonban az is kétséges, hogy az igazságügyi minisztériumnak sikerült-e valamennyi minősített iratot visszaszereznie. 

Az üres mappákat a házkutatáson negyven másik üres mappával együtt találták, amelyeken az állt, hogy olyan bizalmas dokumentumokat tartalmaznak, amelyeket vissza kell juttatni „a személyzeti titkárnak/katonai szárnysegédnek” − olvasható a bírósági beadványban. Az ügynökök az üres mappákat hét, szigorúan titkos jelzésű dokumentummal együtt találták meg Trump irodájában. A nyomozók további 11, szigorúan titkos jelzéssel ellátott dokumentumot találtak egy raktárhelyiségben.

Egy szeptemberi bírósági beadványban az igazságügyi minisztérium arra panaszkodott, hogy egy bírói döntés, amely megtiltotta a hatóságoknak, hogy hozzáférjenek a házkutatáson lefoglalt dokumentumokhoz − ezt később egy szövetségi fellebbviteli bíróság részben hatályon kívül helyezte − korlátozza őket abban, hogy megállapítsák, eltűntek-e dokumentumok.

A bírósági végzés a minisztérium szerint

megakadályozza az FBI-t és a minisztériumot abban, hogy tovább vizsgálják a nyilvántartásokat, és így felismerhessenek bármilyen mintát abban, hogy milyen típusúak az elvitt anyagok, és ebből arra következtethessenek, hogy mi az, ami még hiányzik.

A minisztérium hozzátette, hogy a végzés megtiltja a kormánynak, hogy a lefoglalt iratok tartalmát felhasználja arra, hogy kényszerítő eszközöket alkalmazhasson azért, hogy további iratokat kutathasson fel.

A lehetséges bűncselekmények között, amelyekre a minisztérium a házkutatási parancs kérésekor hivatkozott, szerepelt az igazságszolgáltatás akadályozása.

Így is vannak eszközök a minisztérium kezében

Az igazságügyi minisztérium tisztviselői és Donald Trump jogi képviselői az elmúlt hetekben számos megbeszélést folytattak. A lap forrásai szerint az igazságügyi minisztérium vizsgálatát vezető Jay I. Bratt felhívását követően Trump egyik ügyvédje, Christopher M. Kise tanácsára beleegyezett abba, hogy bízzanak meg egy magáncéget a további dokumentumok felkutatására.

A Donald Trump környezetében lévő többi jogász azonban, akik az igazságügyi minisztériummal való szembenállás mellett érveltek, nem értettek egyet ezzel a megközelítéssel. Egy, az ügyet ismerő személy szerint lebeszélték Trumpot az ötletről, és arra bátorították, hogy tartsa fenn agresszív álláspontját a hatóságokkal szemben.

Nem világos, hogy Kise melyik ingatlanon szerette volna, hogy külső cég végezzen házkutatást. A floridai Palm Beachen található Mar-a-Lago klubja mellett Donald Trump gyakran tartózkodik a New Jersey-ben lévő Bedminsterben található klubjában és manhattani irodájában is. 

Bob Litt, egy régóta nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint az igazságügyi minisztériumnak számos lehetősége van újabb házkutatási parancs kiadása nélkül is. Az egyik az lenne, hogy indítványt nyújt be a dokumentumokért folyó bírósági harcban, és vagy az iratok visszaadását kéri, vagy Trump eskü alatt tett nyilatkozatát arról, hogy az összes dokumentumot visszaadta. Litt szerint ezzel a hivatal sarokba szoríthatná Trumpot.

A cél az, hogy Trumpot rávegyék arra, hogy nyilatkozzon, mert a bíróságon kívül olyan dolgokat szokott mondani, amiket később nem hajlandó jegyzőkönyvbe mondani

− mondta Litt. 

Rendszerszintű lehetett a probléma

A hiányzó dokumentumok kérdése egy nagyobb probléma részének tűnik. A minisztérium és a Nemzeti Levéltár azzal szembesül, hogy a Fehér Ház a Trump-érában rendszeresen semmibe vette a szövetségi iratkezelési törvényeket.

A múlt héten a levéltár egy kongresszusi bizottsággal közölte, hogy Trump kormányának tagjai még mindig nem adták át az összes, náluk lévő elnöki iratot.

Az ügynökség közölte, hogy jogi következményekkel járhat, hogy nem szolgáltatják vissza az elnöki iratokat, beleértve a személyes e-mail-fiókokból származó, munkával kapcsolatos üzeneteket is.

Debra Steidel Wall megbízott amerikai levéltáros a Kongresszus bizottságának elmondta, hogy az ügynökség konzultálni fog az igazságügyi minisztériummal arról, hogy „kezdeményezzenek-e eljárást a jogtalanul eltávolított iratok visszaszerzése érdekében”.

Bár nincs könnyű módja az elszámoltathatóság megállapításának, tudjuk, hogy nem minden van a birtokunkban, ami kellene

− írta Wall Carolyn B. Maloney New York demokrata képviselőjének, a Felügyeleti Bizottság elnökének.

(Borítókép: Donald Trump 2022. augusztus 6-án. Fotó: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok