Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Húsbavágó kérdésekről volt szó, a magyar nemzeti célok teljesültek

2022. október 7., péntek 18:38 | aznap frissítve

Két fontos kérdésről beszéltek Prágában az uniós miniszterelnökök. Orbán Viktor szerint az összes fontos nemzeti célt sikerült elérni a tárgyalásokon.

Véget ért a miniszterelnökök csúcstalálkozója Prágában – derült ki Orbán Viktor legfrissebb Facebook-bejegyzéséből. A kormányfő elmondta: két „húsbavágó” kérdésről tárgyaltak a találkozón, az egyik ezek közül az orosz–ukrán háború.

Azt a magyar álláspontot képviseltem, hogy a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk az eszkalációt

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette: „jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de nekünk tűzszünetre és tárgyalásokra van szükségünk”. Arra kérte a nagyobb államok vezetőit, hogy mindenki próbáljon tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedését megakadályozzák.

A másik fontos kérdés az energiaellátásról szólt. Orbán Viktor hangsúlyozta: ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt.

A nyolcadik (szankciós – a szerk.) csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátéve, hogy Magyarország továbbra is megépítheti a Paks 2 atomerőművet.

Végezetül a kormányfő elmondta, hogy felszólították a bizottságot, hogy miután a szankciók „égbe lökték” az energiaárakat Európa-szerte, haladéktalanul intézkedjenek az energiaárak csökkentéséről".

(Borítókép: Orbán Viktor megérkezik Prágába az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára 2022. október 7-én. Fotó: Joe Klamar / AFP)

Rovatok