Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Mindannyian egy atomkatasztrófa szélén állunk

2022. október 7., péntek 16:30

Nem szabad hagyni, hogy sikerüljön Moszkva terve – vélekedik az ukrán államfő. Szerinte folytatnia kell az EU-nak az orosz energiától való függetlenedést, ugyanis – mint mondta – csak így állíthatják meg az agresszor államot. Zelenszkij szerint Európában növelni kellene a fegyvergyártást, hogy meg tudják védeni területeiket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem szabad hagyni, hogy Oroszország energiaszegénységbe kényszerítse Európát. Az Európai Tanács előtt mondott videóbeszédében hangsúlyozta, hogy egész Európa „súlyos árválsággal néz szembe, miközben Oroszország az energiapiac manipulálásával példátlan nyomást gyakorol az európaiak túlnyomó többségének életszínvonalára”.

Mindannyian egy atomkatasztrófa szélén állunk a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása miatt. Szörnyű körülmények urakoldnak ott. A biztonság és a védelem területén együttműködést alakítottunk ki, és ezt csak fokozni kell. Növeljék a fegyver- és lőszerellátást az orosz invázió elleni védelem érdekében

– szólította fel a tagállamokat Zelenszkij, aki szerint növelni kell a fegyver- és lőszergyártást Európában, hogy készen álljanak a térség védelmére.

Moszkva nem járhat sikerrel

„Különös figyelmet kell fordítanunk kritikus infrastruktúránk védelmére a balti-tengeri gázvezetékek szabotálása után” – vélekedett az ukrán elnök. Szerinte Európa még soha nem szembesült ilyen fenyegetéssel – a víz alatti csővezetékek, kábelek, alagutak elpusztításának veszélyével. „De most már Oroszországtól is számíthatunk erre” – tette hozzá.

Az ukrán elnök úgy vélekedett, meg kell erősíteni az együttműködést az európai államok között annak érdekében, hogy segítsék egymást abban, hogy minden európai számára megfelelő energiagaranciákat nyújtsanak.

Oroszország nem járhat sikerrel, az európaiakat nem kényszerítheti energiaszegénységbe vagy teljes energiahiányba. A legfontosabb kihívás ebben az esetben Ukrajnában van

– tette hozzá az ukrán elnök, aki prioritásként tekint az energetikai létesítmények fizikai védelmére. „Elég légvédelmi rendszerre van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk Oroszországot abban, hogy az embereket télen fűtés és áram nélkül hagyja” – fogalmazott.

Zaporizzsja nem csak azért fontos

A zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban a legfontosabbnak azt tekintette, hogy rávegyék Moszkvát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) követelményeinek teljesítésére és arra, hogy demilitarizálja az erőmű területét. „Jelenleg 500 orosz terrorista van a zaporizzsjai állomáson. És ott nincs helyük” – hangsúlyozta Zelenszkij, aki hangsúlyozta, ez nemcsak azért fontos, hogy elkerüljék az atomkatasztrófát, hanem azért is, hogy Ukrajna rendelkezzen megfelelő mennyiségű villamos energiával, amely az exporthoz szükséges.

Arra az exportra, ami ezen a télen alapvetően fontos szomszédaink számára az EU-ban

– hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az ország helyreállításával kapcsolatban az elnök köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek támogatták Ukrajnát. Hozzátette: „azt várjuk, hogy az október 25-én Németországban megrendezésre kerülő konferencián érdemi megbeszélést folytassunk erről a témáról”.

Erősíteni kell a szankciókat

Volodimir Zelenszkij azt is hangsúlyozta, hogy folyamatosan erősíteni kell az Oroszország elleni szankciórendszert.

Hálás vagyok önöknek az uniós szankciók nyolcadik csomagjának elfogadásáért, amely tartalmazza az orosz olajra vonatkozó korlátozásokat is. Tovább kell haladnunk ebben az irányban

– vélekedett az ukrán államfő, aki szerint Oroszországnak az energiaértékesítés jelenti a fő bevételi forrást, ezért azt kell nagyobb nyomás alá helyezni.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó:  Laurent Van der Stockt for Le Monde / Getty Images )

Rovatok