Index Vakbarát Hírportál

Haiti külföldi katonai segítséggel akar úrrá lenni az országban uralkodó felforduláson

2022. október 7., péntek 19:15

Haiti kormánya külföldi katonai segítséget kér, hogy úrrá tudjon lenni az országot megbénító bűnbandákon, tüntetéseken, illetve humanitárius válságon – közölte pénteken egy magas rangú haiti tisztségviselő.

Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó illetékes elmondta, hogy a hivatalos kérelmet a nemzetközi közösségnek még nem terjesztették elő írásban. Egyelőre az sem világos, hogy a kérelem az ENSZ öt éve véget ért helyi békefenntartó missziójának újraélesztésére irányul-e, vagy esetleg csak meghatározott országhoz intézték azt.

A minisztertanácsban múlt éjjel született döntés, hogy katonai segítséget kérjünk a nemzetközi közösségtől a felfoghatatlan mértékű humanitárius válság közepette

– ismertette Ariel Henry miniszterelnök szóvivője egy szöveges üzenetben, amelyet a Reuters idézett. Az AP felidézte, hogy Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára csütörtökön megbeszélést folytatott a többi között Antony Blinken amerikai és Jean Victor Geneus haiti külügyminiszterrel a szigetországban egyre romló állapotokról.

Almagro csütörtök este mikroblogján azt írta, hogy Haitinak „sürgősen segítséget kell kérnie a nemzetközi közösségtől, hogy úrrá legyen a biztonsági válságon és meg kell határoznia egy nemzetközi biztonsági erő keretfeltételeit”.

Sok haiti lakos azonban ellenzi egy újabb nemzetközi beavatkozás ötletét az ENSZ békefenntartóknak tulajdonított nemierőszak-esetekre és a 2010-ben csaknem tízezer halálos áldozatot okozó kolerajárványra hivatkozva – írja az MTI.

„Nem hiszem, hogy Haitinek egy újabb beavatkozásra lenne szüksége” – hangoztatta Mathias Pierre, Haiti választásokért felelős volt minisztere. Pierre mindazonáltal felkérte az Egyesült Államokat, hogy segítsen csökkenteni az országba áramló fegyvereket és lőszert, ugyanakkor támogassa a rendőrség munkáját felszereléssel és a bűnbandákra vonatkozó hírszerzési értesülésekkel.

Nem egy hadsereggel állunk szemben, hanem a szegénynegyedeket uraló bandákkal, amelyek a helyi lakosságot használják élő pajzsként

– tette hozzá. A 11 milliós Haitin szűkös forrásokkal és állománnyal, vagyis mindössze 12 800 fővel rendelkező rendőrség próbálja fenntartani a rendet.

Haitin valóságos bandaháborúk dúlnak, számos térség pedig már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek kénytelenek elmenekülni otthonukból. A bandák azt követően erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában. Az erőszakhullám mellett az országból koleramegbetegedéseket is jelentettek, amit tovább súlyosbít az ivóvíz- és üzemanyaghiány.

Rovatok