Index Vakbarát Hírportál

Meglépi-e Putyin, amitől mindenki fél?

2022. október 7., péntek 16:01

Orosz tisztviselők többször is figyelmeztettek már rá, hogy ha szükséges, készek akár atomot is bevetni annak érdekében, hogy megnyerjék az Ukrajna elleni háborút.

Vlagyimir Putyin korábban többször is utalt rá, hogy akár atomhoz is nyúlna, hogy megvédje országát, és pontot tegyen a háború végére.

Minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni Oroszország megvédésére 

– jelentette ki az orosz elnök, aki hozzátette: „nem blöffölök”.

Meglépi-e Putyin, amitől mindenki fél?

A világ nagy vezetői is azt találgatják, hogy Putyin vajon blöfföl-e, de az igazi probléma talán inkább az, hogy a párbeszéd Oroszország és a nyugati országok vezetői között szinte teljesen megszakadt.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint komolyan kell venni az Európai Uniónak Vlagyimir Putyin fenyegetéseit, mert az ukrajnai konfliktusban atomfegyvereket is bevethet. A képviselő szerint amikor az emberek azt mondják, hogy nem blöffölnek, akkor komolyan kell őket venni.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba másképp vélekedett erről, szerinte ugyanis Putyin blöfföl az atomfegyverrel kapcsolatban.

A CIA volt igazgatója, David Petraeus pedig egy interjúban arról beszélt, hogy a moszkvai vezetők kétségbeesettek, de ez a jelenlegi helyzeten már mit sem változtat, a háború végkimenetele már eldőlt. Arra azonban ő is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország számára még rosszabb is lehet, ezért komolyan kell venni a fenyegetéseket.

A legtöbb nukleáris fegyvere Oroszországnak van

Eddig pontosan nem lehetett tudni, hogy mivel is fenyegetőznek az oroszok, milyen nukleáris fegyvereik vannak, és mekkora károkat képesek okozni, a Sky News viszont betekintést nyert az arzenál részleteibe. 

Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleárisrobbanófej-készletével: összesen 5977 darab áll Putyin rendelkezésére. Összehasonlításképpen az Egyesült Államoknak 5428, Franciaországnak 290, az Egyesült Királyságnak pedig 225 van belőle.

Az összes nukleárisrobbanófej-készlet nagyjából 90 százaléka van Oroszország és az Egyesült Államok tulajdonában.

A Bulletin of the Atomic Scientists szerint az orosz arzenál 4447 robbanófejet tartalmaz, amelyek közül 1588-at ballisztikus rakétákon és nehézbombázók bázisain helyeztek el. Hozzávetőlegesen további 977 stratégiai robbanófej és 1912 nem stratégiai robbanófej van az oroszok tartalékai közt.

A szakértők azonban azt mondják, hogy a robbanófejek és fegyverek pontos száma nem ismert a biztonsági stratégiákat és aggályokat övező titkolózás miatt.

Mekkora veszélyt jelentenek a világra?

Az Oroszország birtokában lévő interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) képesek elérni és megsemmisíteni a világ nagyvárosait, például Londont vagy Washingtont.

Az interkontinentális ballisztikus rakéták körülbelül 10 perccel az indítás után elérik a végsebességüket, ami azt jelenti, hogy egy Oroszországból kilőtt lövedék néhány perc múlva elérné Magyarországot, és mindössze 20 percre van szüksége, hogy a szigetországhoz érjen.

Sir Richard Barrons tábornok szerint a rakéta elején lévő robbanófej nagyjából 300 és 800 kilotonna TNT-nek felel meg. Háromszáz kilotonna elég Washington, London vagy Párizs elpusztításához.

Tehát amikor Putyin elnök nukleáris lehetőségekről beszél, valami ilyesmire gondolhat

– tette hozzá a tábornok.

Modernizálják a fegyvereiket

Az oroszok folytatják átfogó modernizációs programjukat, amelynek célja a szovjet korszakból örökölt fegyverek többségének lecserélése. Állítólag új típusú fegyvereket is bemutathatnak.

Becsléseink szerint Oroszország 2022 elejére körülbelül 4477 nukleáris robbanófejből álló készlettel rendelkezik, amelyet a nagy hatótávolságú stratégiai hordozórakéták és a rövidebb hatótávolságú taktikai nukleáris erők számára rendeltek, ami enyhe csökkenést jelent a tavalyi évhez képest 

mondták el Hans M. Kristensen és Matt Korda szakértők.

„A felhalmozott robbanófejek közül körülbelül 1588 stratégiai robbanófejet telepítettek, 812-t szárazföldi ballisztikus rakétákra, 576-ot tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákra és 200-at nehézbombázók bázisaira” – tették hozzá a szakértők.

A Bulletin azt is megállapítja, hogy február 23-án az Ukrajna közelében telepített orosz hordozóeszközök közül néhányat kettős képességűnek tekintenek, ami azt jelenti, hogy hagyományos vagy nukleáris fegyverek indítására is alkalmasak.

Mi lenne a menete az atomtámadásnak?

Az ország elnökének, a védelmi miniszternek vagy a vezérkari főnöknek kell engedélyt adnia az úgynevezett Cheget nukleáris bőröndön keresztül.

Az orosz nukleáris doktrína lehetővé teszi az úgynevezett taktikai nukleáris fegyver – korlátozott nukleáris robbanás – alkalmazását hagyományos konfliktusban, hogy az ellenséget meghátrálásra késztessék. 

A stratégiai nukleáris fegyverek sokkal távolabbi célpontokat, például az Egyesült Államokat is képesek eltalálni. A taktikai nukleáris fegyvereket kifejezést a csatatéren, például Ukrajnában használhatják.

(Borítókép: Győzelemnapi katonai parádén a Vörös téren 2020. június 24-én. Fotó: Ramil Sitdikov / Host Photo Agency /Getty Images)

Rovatok