Index Vakbarát Hírportál

Újabb két ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea Japán felé

2022. október 8., szombat 20:32

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-(Keleti)-tenger felé – közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium közép-európai idő szerint szombaton.

A rakéták kilövésére órákkal az után került sor, hogy befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea tengeri hadgyakorlata a Koreai-félsziget keleti partjainak közelében. A gyakorlatozáson az Egyesült Államok haditengerészetének Ronald Reagan nevű, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója is részt vett. Az észak-koreai hadsereg szombaton figyelmeztetett, hogy

a Ronald Reagan megjelenése a Koreai-félsziget közelében jelentős negatív hatással van a térség biztonságára.

Phenjan szombaton leszögezte: az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva önvédelemből hajtotta végre az eddigi rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra.

Mindkét rakéta elérte a 100 kilométeres magasságot, és 350 kilométert tett meg. A fegyverek Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül hulltak a tengerbe. Nem zárható ki, hogy tengeralattjáróról indították őket 

– tájékoztatott Ino Tosiro japán védelmi miniszter. A tárcavezető jelezte: Tokió nem fogja tűrni Phenjan ismételt rakétatesztjeit.

Az amerikai hadsereg hangsúlyozta: az incidenst követően folyamatos kapcsolatban áll szövetségeseivel és partnereivel. Washington szerint a legutóbbi rakétatesztek nem jelentettek fenyegetést az amerikai vagy a szövetséges erőkre. Az Egyesült Államok leszögezte: rendíthetetlenül elkötelezett Dél-Korea és Japán védelme mellett.

Egy kedden kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta – 2017 óta először – elhaladt a japán szigetvilág fölött. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztjét.

Rovatok