Index Vakbarát Hírportál

Von der Leyen és Kaja Kallas: A Global Gateway segít helyreállítani a világrendet

2022. október 8., szombat 13:18

Ursula von der Leyen és Kaja Kallas szerint három balti állam és más közép- és kelet-európai országok már évek óta tisztában voltak Putyin szándékaival, és másokat is figyelmeztettek arra, hogy Oroszország nem megbízható partner az energia terén. A politikusok kiemelték: fontos, hogy az Európai Unió országai egységesen lépjenek fel az autokrata rezsimek agressziója ellen.

Az orosz–ukrán háború, a koronavírus-járvány és a kritikus infrastruktúrák elleni fizikai és kibertámadások nyilvánvalóvá tették, hogy a globális gazdaság sérülékeny – emelte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kajas Kallas, Észtország miniszterelnöke.

Mint írták, az Európai Unió polgárainak biztonsága és jóléte érdekében a nem fenntartható függőségeket kiegyensúlyozott partneri kapcsolatokkal kell felváltaniuk. Kiemelték: olyan partnerekkel kell együttműködniük, akikben megbízhatnak, és akik nem fordítják fegyverként ellenük a beléjük vetett bizalmat. Emellett demokratikus országokként egységesen és határozottan kell fellépniük az önkényuralom ellen, hogy kiálljanak az értékeik mellett, és meghatározzák a globális gazdaság jövőjét. 

Minderre pedig a Global Gateway vállal kötelezettséget, ami az Európai Unió 300 milliárd euró értékű beruházási csomagja. Célja, hogy segítsen helyreállítani a nemzetközi és gazdasági szabályokon alapuló világrendet – hangsúlyozták a politikusok a Portfoliónakhozzátéve: Oroszország háborúja Ukrajna ellen pedig még sürgetőbbé tette a programot.

Már rég figyelmeztettek

Kiemelték, a három balti állam és más közép- és kelet-európai országok már évek óta tisztában voltak Putyin szándékaival, és másokat is figyelmeztettek arra, hogy Oroszország nem megbízható partner az energia terén. Mint írták, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország már sokkal korábban elkezdett leválni az orosz energiáról, mint hogy a Kreml lerohanta volna Ukrajnát.

Fontos, hogy egységesen lépjünk fel az autokrata rezsimek egyre fokozódó magabiztossága és agressziója ellen. Ezért kapcsolja össze a Global Gateway Európa legközelebbi partnereit, illetve a megbízható konnektivitást zászlajukra tűző más kezdeményezéseket

– húzták alá. 

Az idei tallini digitális csúcstalálkozóval kapcsolatban pedig úgy fogalmaztak, hogy „egyben felhívás a demokratikus országok felé arra, hogy együtt átültessék a gyakorlatba a megbízható konnektivitás szemléletét, hogy óvják a szabadságot és a demokráciát, és hogy demonstrálják hosszú távú elkötelezettségünket – Ukrajna mellett, a béke mellett, a nyílt és igazságos nemzetközi rendünk jövője mellett”.

Rovatok