Index Vakbarát Hírportál

Lángokban áll a Krími híd, Zelenszkij tanácsadója szerint ez csak a kezdet

2022. október 8., szombat 08:43

Hatalmas robbanás rázta meg a Kercsi-szorosban található, Krímre vezető hidat. A felvételek tanúsága szerint egy vonatszerelvény borult lángokba. Egyelőre nem lehet tudni, mi okozhatta a tüzet. Támadásról vagy egy balesetről beszélünk?

Kigyulladt egy üzemanyagtartály az előzetes adatok szerint a Krími híd egyik szakaszán – közölte szombaton Oleg Krjucskov, a krími polgármesteri hivatal tanácsadója. Az első adatok szerint a történteknek nincsenek áldozatai, az anyagi kár felmérése folyamatban van.

Egy üzemanyagtartály kigyulladt az egyik szakaszon. Az okokról és a következményekről még korai lenne beszélni. Jelenleg is zajlik a tűz eloltása

– írta Krjucskov a Telegram-csatornáján.

A Krími Vasút (KZD) sajtószolgálata közölte, hogy a tehervonat végében egy üzemanyagtartály kapott lángra.

A mozdonyt és a vagonok egy részét a kercsi állomásra szállították. A vészhelyzeti műveletek folyamatban vannak. A baleset okainak megállapításán szakértők dolgoznak

– áll a közleményben.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte: egy teherautó felrobbanása következtében részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya. A terrorizmusellenes bizottság szerint a híd hajózható része feletti ív nem sérült meg. Helyszínelők dolgoznak a robbanás okának megállapításán.

A Krími hídon felfüggesztették a járműforgalmat. Az esetről több felvétel is készült, amelyek rohamosan terjednek a közösségi médiában.

Az egyik videón jól látható, hogy a híd egy része teljesen leszakadt a robbanás következtében, és a vízbe zuhant.

A hamis felvételek is terjedni kezdtek a robbanásról. Az egyiken az látható, amint egy autó épp a hídon kelt át, amikor a robbanás történt, ennek pillanatát pedig az autó fedélzeti kamerája is megörökítette. A felvétel megjelenése után a portál közölte, hogy a felvétel hamis, de „ettől még nem lesz kevésbé szép”.

Erősítheti az eszkalációt

A híd stratégiai fontosságú Moszkva számára, ugyanis ezen keresztül érkezik az orosz katonai erők utánpótlása. Az esettel kapcsolatban Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán azt írta: „A Krími híd lángokban – állítólag”.

Ha igaz, ez egy újabb kemény eszkalációs kör lesz

– tette hozzá a szakértő.

Ugyan egyelőre nem tisztázott, hogy szándékos támadás okozhatta-e a robbanást, azonban korábban Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő azt nyilatkozta: jobb lerombolni a Krím-félszigetre vezető hidat, hogy ezzel elvágják a megszállók utánpótlási útvonalait.

A szakértő kiemelte, hogy ez egy fájdalmas lépés, azonban a Herszonban, Berdjanszkban, Melitopolban, Mariupolban, Zaporizzsjában és Krivij Rihben harcoló orosz csapatok is ezen a hídon keresztül „táplálkoznak”.

A fegyveres erők volt vezérkari főnökhelyettese, Igor Romanenko altábornagy szerint azonban Ukrajna nem biztos, hogy képes lerombolni a teljes hidat, de a megfelelő időben lehet rá csapást mérni, éppen akkor, amikor csapatok vonulnak át rajta.

Ez csak a kezdet

A híd felrobbanása után sejtelmes üzenet jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójának, Mihajlo Podoljáknak a Twitter-oldalán. Ugyan be nem ismerte a híd elleni támadást az ukrán fél, de egyértelműen különös üzenetet posztolt, melyben azt írta: ez a kezdet. A bejegyzéshez egy képet is csatolt, amelyen a lángokban álló, leszakadt Krími híd látható.

Minden illegális dolgot meg kell semmisíteni, mindent, amit elloptak, vissza kell adni Ukrajnának, mindent, amit Oroszország megszállt, ki kell űzni onnan

– írta a rejtélyes üzenetben az elnöki tanácsadó.

Putyin kiadta a parancsot

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az incidens okainak megállapítására és a következmények felszámolására. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői.

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke Ukrajnát tette felelőssé az incidens miatt. Kijev részéről ugyanis hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a Krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

Mihail Razzsovaev, Szevasztopol kormányzója Telegram-csatornáján arra kérte a hazautazni készülő turistákat, hogy egy napig még maradjanak a városban. Közölte, 

a helyi vezetés rendezi majd szállodai költségeiket.

Az orosz szárazföldi Krasznodari területet a Kercsi-szoroson át az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigettel összekötő hídon a közúti személyforgalom 2018. májusban, a vasúti 2019 decemberében indult meg. 2020. június 30-án megkezdődött a teherszállítás is.

A presztízsberuházásként kezelt, a Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.

(Borítókép: Stringer / Reuters)

Rovatok