Index Vakbarát Hírportál

Szerb elnök: Fokozódik a koszovói helyzet, hiba volt az EU-t megbízni a probléma megoldásával

2022. október 8., szombat 11:31

Szerbia államfője szerint hiba volt a Nyugatra bízni a koszovói helyzet megoldását, mert az unióhoz való gyorsabb csatlakozásért cserébe azt kérik, hogy engedjék Koszovót csatlakozni a nemzetközi szervezetekhez.

A Koszovóval kapcsolatos helyzet egyre bonyolultabb, a Nyugat pedig úgy akarja megoldani ezt a problémát, hogy gátat szabjanak annak, nehogy Putyin hivatkozási alapként használja fel azt – közölte Aleksandar Vučić szombat délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. 

Nagy hiba volt az Európai Uniót megbízni a helyzet megoldásával, mert most Szerbiától engedélyt várnak arra, hogy Koszovó beléphessen a nemzetközi szervezetekbe, cserébe pedig Szerbia gyorsabban válhatna az unió tagjává

– magyarázta a szerb elnök. Az államfő azonban leszögezte: az államvezetés nem hajlandó elismerni Koszovót – írja a Szabad Magyar Szó

Az energiahelyzettel kapcsolatban azt mondta, Szerbia a következő hat évben 12 milliárdot fektet be az infrastruktúrába. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megállapodást kötöttek egy Magyarországig érő kőolajvezeték építéséről, de egy Észak-Makedónián keresztül az albániai Durresig futó vezetéket is szeretnének felépíteni. Szerbiának jelenleg egyetlen, Horvátországon keresztül haladó kőolajvezetéke van. 

Az országnak soha nem volt még akkora a gáztartaléka, mint most, ha két hónapig egyetlen köbméter se érkezne az országba, akkor is további két hónapig elegendő lenne még a gáz, áramot pedig 10 napja nem kellett importálni – mondta az elnök. A gáz ára belátható időn belül nem fog emelkedni, ha pedig sor kerül az áremelésre, az észszerű mértékű lesz – tette hozzá.

Az ország anyagi helyzetével kapcsolatban azt mondta: az ország számláján több mint 2 milliárd euró van, véleménye szerint a helyzet jó és stabil, az MMF-fel pedig folynak a tárgyalások a készenléti hitelről.

(Borítókép: Aleksandar Vučić 2022. október 6-án. Fotó: Tomas Tkacik / SOPA Images / Getty Images)

Rovatok