Index Vakbarát Hírportál

Osztrák elnökválasztás: kijött az exit poll, a szavazatok 55,9 százaléka a jelenlegi államfőé

2022. október 9., vasárnap 19:14

Az első adatok tanúsága szerint a szavazatok több mint felét sikerült begyűjtenie a vasárnapi osztrák államfőválasztáson Alexander Van der Bellen hivatalban lévő szövetségi elnöknek. Újraválasztása így már az első fordulóban biztosítottnak tűnik az egyik közvélemény-kutató szerint.

Az exit poll adatok alapján Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre a vasárnapi első fordulóban – számolt be az MTI.

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai alapján a függetlenként induló Van der Bellen a szavazatok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosítottnak tűnik.

Ugyanezen felmérés szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát gyűjthette be.

A két másik jelölt együttesen a voksok nagyjából két százalékát kaphatta a 67,6 százalékos részvétel mellett.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, s ezzel nincs szükség második fordulóra. 

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén.

Van der Bellen már a bíztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videóüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak.

Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni

– hangsúlyozta az újraválasztott Alexander Van der Bellen.

Visszafogott kampány

Az osztrák elnököt hat évre választják meg. Az államfő tekintélyes hatáskörrel rendelkezik – emlékeztet az AP hírügynökség.

A többi között aláírásával hitelesíti a parlamentben elfogadott törvényeket, felmentheti a kormány minisztereit, feloszlathatja a parlamentet, és új választásokat írhat ki – a hatalommal azonban ritkán él.

(Borítókép: Alexander Van der Bellen. Fotó: Heinz-Peter Bader / Getty Images)

Rovatok