Index Vakbarát Hírportál

Zaklatási botrány miatt leváltották a brit kereskedelmi minisztert

2022. október 9., vasárnap 16:18

Szemtanúk szerint Conor Burns brit kereskedelmi miniszter egy fiatal férfi combját fogdosta kedd hajnalban annak a hotelnek a bárjában, ahol a brit Konzervatív Párt kongresszusát tartották. Az eset nyilvánosságra kerülése után leváltották a posztjáról a tárcavezetőt, valamint parlamenti képviselőként sem folytathatja politikai karrierjét.

A bárban szintén jelen lévő emberek szerint néhány szemtanú rendre intette a brit kereskedelmi minisztert, akit többen is felszólítottak arra, hogy hagyja abba a fiatal férfi zaklatását. Az egyre kellemetlenebbé váló inzultálásnak végül egy másik képviselő vetett véget. A BBC értesülései szerint a Conor Burns ellen indított fegyelmi eljárás során a miniszter nem megfelelő megnyilvánulása és magatartása is szóba került.

Leváltották, felfüggesztették

A politikus ismerősei azzal próbálták meg felmenteni Burnst a tettei alól, hogy a kongresszust megelőző hétvégén megsérültek a bordái, ami miatt erős fájdalomcsillapítókat szedett, és miután bevette a gyógyszereket, elég sok alkoholt is fogyasztott a bárban. Azt ők sem cáfolták, hogy flörtölést kezdeményezett a hozzá csatlakozó, ismeretlen fiatalemberrel. A jelenet után a barátai támogatták vissza a minisztert a hotelszobájába. Burns tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Az eset után leváltották Conor Burnst, aki parlamenti képviselőként is felfüggesztést kapott. Burns először 2019 júliusa és 2020 májusa között volt az Egyesült Királyság kereskedelmi minisztere, majd 2022. szeptember 7-én nevezték ki újra a posztra.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok