Index Vakbarát Hírportál

Picasso egyik festményére ragasztották a tenyerüket klímaaktivisták Melbourne-ben

2022. október 9., vasárnap 13:54

Őrizetbe vették, majd elengedték az Extinction Rebellion aktivistaszervezet két tagját Melbourne-ben, akik az ausztráliai Victoria állam nemzeti galériájában található Picasso-festményre ragasztották a tenyerüket – adta hírül vasárnap a Guardian, hozzátéve, hogy a festmény nem sérült meg.

A klímavédelmi csoport részéről közölték, tettükkel a környezetvédelemre akarták felhívni a figyelmet egy hónappal a Victoria államban tartandó választások előtt, így sürgetnék a kormányok, nagyvállalatok és intézmények fokozottabb küzdelmét a környezeti katasztrófa ellen.

Az akcióról készült videófelvételeken látható, ahogy az aktivisták „Klímakáosz = háború és éhség”, valamint „Nem a szénre, nem a gázra, nem az olajra, nem a fakivágásra” feliratú táblákat is feltartanak.

A Mészárlás Koreában című képet Pablo Picasso 1951-ben festette, tiltakozásként az Egyesült Államok koreai beavatkozása ellen. A képen egy csoport katona meztelen nőkre és gyerekekre fog fegyvert.

Gondolnunk kell arra, hogy a szenvedés milyen mértékben válik egyre gyakoribbá, s hogy a tudósok által is előre jelzett társadalmi összeomlás egyszer mindannyiunkat a tűzvonalba sodor

– fogalmazott Tony Gleeson, az őrizetbe vett, majd elengedett aktivisták egyike.

A szervezet szóvivője, Brad Homewood hangsúlyozta: tisztában voltak vele, hogy az akció nem tesz kárt a festményben, az aktivisták a képet borító plexiüvegre ragasztották a tenyerüket. A festményt a párizsi Picasso Múzeum adta kölcsön a galériának.

Rovatok