Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea rakétakísérletei egy nukleáris fegyvertámadás szimulációi Dél-Korea ellen

2022. október 10., hétfő 08:53

Nukleáris taktikai egységek gyakorlatait irányította az elmúlt hetekben Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője. A Koreai Központi Hírügynökség szerint a rakétakísérletek arra irányultak, hogy nukleáris fegyverekkel szimulálják a dél-koreai csapást.

Észak-Korea rakétakísérletei arra irányultak, hogy szimulálják a dél-koreai és amerikai erők nagyszabású haditengerészeti gyakorlatai után a taktikai nukleáris fegyverekkel való támadást Dél-Korea ellen – közölte hétfőn a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA). 

A szöuli és tokiói tisztviselők szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki vasárnap hajnalban – szeptember 25. óta ez a hetedik ilyen rakéta.

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelesőbb vezetője az elmúlt hetekben nukleáris taktikai egységek gyakorlatait irányította, amelyeken álnukleáris robbanófejekkel ellátott ballisztikus rakéták vetettek be – jelentette a KCNA, hozzátéve, ezeknek az volt a célja, hogy „a háborús elrettentés erős üzenetét közvetítsék”. Valamint kiemelték azt is, hogy a teszteken katonai parancsnoki létesítményeket, főbb kikötőket és déli repülőtereket szimuláltak.

A nukleáris harci erőink hatékonysága és gyakorlati harci képessége teljes mértékben bebizonyosodott, mivel készen áll a célpontok eltalálására és megsemmisítésére bármikor, bárhonnan

– fogalmazott a KCNA a Reuters szerint.

Noha az ellenség továbbra is párbeszédről és tárgyalásokról beszél, nekünk nincs miről beszélnünk, és nem is érezzük ennek szükségét

– idézte Kimet a KCNA.

Válasz az amerikai és déli hadgyakorlatokra

A KCNA szerint az észak-koreai Munkáspárt azért döntött úgy, hogy megtartja a gyakorlatokat, mert ezzel válaszolt az amerikai és dél-koreai haditengerészeti erők nagyszabású mozgósítására.

Az általuk kiadott nyilatkozatból kristálytiszta, hogy ez a mostani teszthullám volt a módja annak, hogy jelezzék elszántságukat az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának

– mondta Ankit Panda, az amerikai Carnegie Alapítvány munkatársa.

A lap kiemelte, ha Észak-Korea folytatja a nukleáris kísérletezést, az magában foglalhatja kisebb, harctéri használatra szánt taktikai robbanófejek kifejlesztését, amelyeket olyan rövid hatótávolságú rakétákra terveztek, mint amilyeneket a közelmúltban teszteltek.

Elemzők szerint a kis robbanófejek elhelyezése a rövid hatótávolságú rakétákban veszélyes változást jelenthet Észak-Korea nukleáris fegyverek telepítési és alkalmazási módjában.

Rovatok