Index Vakbarát Hírportál

Shakirát adócsalásért bíróság elé idézik, áll elébe

2022. október 10., hétfő 18:57

A kolumbiai szupersztárt feltételezett adócsalásért bíróság elé állítják. A vád szerint csak mímelte, hogy másutt él, miközben Spanyolországban telepedett le.

Az ügyészség szerint Shakira 14,5 millió euróval, csaknem hatmilliárd forinttal károsította meg a spanyol államháztartást.

A barcelonai bíróság annak ellenére rendelt el tárgyalást, hogy az énekesnő már befizette a spanyol adóhivatal által követelt összeget, ráadásul 3 millió euró kamatot is.

Nyolc év börtönt kérnek a 45 éves énekesre – ezt már júliusban közölte az ügyészség.

Shakirának hat, a spanyol államkincstár kárára még 2012 és 2014 között elkövetett bűncselekmény miatt kell felelnie – állapította meg az ítélőtábla.

A népszerű énekesnő azt a látszatot keltette, hogy nem Spanyolországban él, holott ott tartózkodott – mint utóbb kiderült – csapodár férjével, egy spanyol focistával.

Shakira nem tudta magát túltenni Gerard Piqué gyakori hűtlenségein, és a két közös gyermek ellenére bejelentette, hogy válópert indít.

A feltételezett adócsalás idején Shakira hivatalosan egy adóparadicsomban, a Bahamákon volt bejelentve, viszont az engedélyezett évi 183 napnál rendszeresen hosszabb időt töltött Spanyolországban.

Az ügyészség azzal vádolja, hogy egy évekkel korábban létrehozott „céges keretet” használt fel az adófizetés elkerülésére – jelentette a Deutsche Welle.

A bíróság nem rendelt el semmilyen előzetes óvintézkedést a tárgyalás előtt, amelynek időpontját még nem tűzték ki.

Shakira nem habozik a bíróság előtt védeni igazát

Az ügyészség és az énekesnő védői egyaránt megegyezésre törekedtek a tárgyalás elkerülése érdekében.

Shakira azonban júliusban megmakacsolta magát, és elvetette a megállapodás lehetőséget. Azt mondta: bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás őt fogja támogatni.

Trágár sajtókampányhoz folyamodtak, hogy megpróbálják befolyásolni az embereket. Hírnévkárosítással és fenyegetéssel nyomást gyakoroltak a médiában, hogy kikényszerítsék az egyezséget

– ezzel vádolta az Elle-nek adott interjúban a spanyol adóhatóságot Shakira, akit a magazin „a latin popzene és az arab örökségéből fakadó táncmozdulatok” egyedülálló ötvözetének nevez.

„Köztudott, hogy a spanyol adóhatóságok nemcsak a hozzám hasonló hírességekkel teszik bánnak így gyakran, hanem az átlagos adófizetőket is igazságtalanul üldözik. Ez az ő stílusuk. De bízom benne, hogy elegendő bizonyítékom van az ügyem alátámasztására, és az igazságszolgáltatás az én javamra fog dönteni” – hangoztatta a háromszoros Grammy-díjas Shakira, aki a többi között a 2010-es foci-világbajnokság hivatalos dalát is előadta.

Lionel Messit és Cristiano Ronaldót, a két jeles futballsztárt is adócsalással vádolták az elmúlt években Spanyolországban.

Mindkét játékost bűnösnek találták, büntetlen előéletükre való tekintettel azonban nem kellett börtönbe vonulniuk.

Spanyolországban a celebek általában alkut köthetnek, és elkerülhetik a börtönbüntetést, ha a felszólítás után rendezik adótartozásukat.

Shakira nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

(Borítókép: Shakira 2015. szeptember 22-én. Fotó: J. Countess/Getty Images)

Rovatok