Index Vakbarát Hírportál

Szabotázs a német vasúton: órákon át álltak a vonatok

2022. október 10., hétfő 10:43

Szabotázs okozta a szerelvények leállását – közölte a német vasúttársaság, amely korábban arról számolt be, hogy a fennakadásokat okozó „műszaki hibát” elhárították. Már a rendőrség nyomoz az ügyben.

Jelenleg „javítás miatt” nem lehet vonattal utazni egész Észak-Németország területén – tudatta a Deutsche Bahn szombaton reggel utasaival, akiket arra kért fel, hogy készüljenek fel hosszabb utazási időre.

Nem sokkal később kiderült, hogy a vasúti forgalom csaknem három órára bénult meg északon.

Létfontosságú kábeleket vágtak át szándékosan, ami példátlan üzemzavart okozott – jelentette a Deutsche Welle.

A biztonsági hatóságok azonnal átvették a nyomozást, a lehetséges gyanúsítottakról azonban semmilyen információ nem szivárgott ki.

Annyit tudni csak, hogy a kommunikációs kábeleket Berlin közelében és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban szakították meg.

A hatóságoknak „szándékos cselekményt kell feltételezniük” a vasúti havária hátterében, mivel a kábeleket két helyen is elvágták – írta a német belügyminiszter. Nancy Faeser szerint a háttér még tisztázatlan, a szövetségi rendőrség azonban teljes gőzzel nyomoz.

Wir müssen von vorsätzlichen Taten ausgehen, die den Bahnverkehr in Norddeutschland mehrere Stunden lahmgelegt haben. An zwei Orten sind für den Bahnverkehr unverzichtbare Kabel durchtrennt worden. Die Hintergründe sind noch unklar, die Bundespolizei ermittelt mit Hochdruck.

— Nancy Faeser (@NancyFaeser) October 8, 2022

„Egyértelmű, hogy ez egy célzott és rosszindulatú akció volt” – egészítette ki Volker Wissing közlekedési miniszter.

Kezdetben a sötétben tapogatóztak

A Deutsche Bahn először műszaki hibára hivatkozott, miután Észak-Németország nagy részén leálltak a vonatok.

„Ennek oka a digitális kommunikációs rendszer meghibásodása” – közölte a társaság.

Órákkal később jelezték, hogy a hibát elhárították, járatkimaradások és fennakadások azonban továbbra is lehetségesek.

A DB kommunikációs hálózatának kábeleit két helyen is elvágták – jelentette meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva elsőként a Spiegel. Ekkor még nem volt világos, hogy a károkozás szándékos vagy a véletlen műve volt-e a sínek közelében folyó építési munkálatok miatt.

A fennakadás néhány nemzetközi járatot is érintett – közölte a DB.

A Hamburgból, Schleswig-Holsteinből és Alsó-Szászországból Kassel, Berlin és Észak-Rajna–Vesztfália irányába közlekedő vonatok közlekedése órákon át szünetelt.

A Berlin, Hannover és Észak-Rajna–Vesztfália között közlekedő, nagy sebességű Intercity Express szerelvényeket is érintette az üzemzavar.

A Berlinből és Amszterdamon keresztül Berlinbe induló és oda tartó menettérti szerelvényeket teljesen törölték, míg a dániai járatokat alaposan le kellett rövidíteni.

A szerelvények késése és a járatok törlése az utóbbi években egyre gyakoribb a német vasúttársaságnál.

Ez a fennakadás azonban a létfontosságú Északi Áramlat gázvezeték ellen irányuló szabotázsok után következett be, ami arra késztette a NATO-t és az Európai Uniót, hogy megkongassa a vészharangot a kritikus infrastruktúrák védelmében.

A németországi szabotázs pikantériája: következményeit valamivel több mint egy órával azután tapasztalták, hogy egy robbanás a krími hídon átmenetileg megbénította a forgalmat a 2014-ben annektált félsziget és Oroszország között.

(Borítókép: Egy kábelszabotázs miatt elszakadt vezetékek 2022. október 9-én Berlinben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok